Hoe een kinderautostoel kiezen?

nieuws Kies een autostoeltje dat bij je auto past. Heb je achteraan bijvoorbeeld geen driepuntsgordel op de middenstoel, dan koop je best een stoeltje dat je met een heupgordel kan vastmaken.

1. Uitrusting van de auto

• Kies een autostoeltje dat bij je auto past. Heb je achteraan bijvoorbeeld geen driepuntsgordel op de middenstoel, dan koop je best een stoeltje dat je met een heupgordel kan vastmaken (of je laat toch nog een driepuntsgordel aanbrengen).
• Als je auto niet is uitgerust met isofix-bevestigingspunten, heeft het weinig zin om een (duurder) isofix-zitje te kopen.
• Vooraleer je een autozitje koopt, is het aan te raden om het uit te proberen in je wagen. In sommige auto's zijn de gordels te kort om een babyzitje correct vast te maken. Als dit zo is, kan je beter een ander model van zitje kopen (er bestaan modellen die minder gordellengte nodig hebben).

2. Gewicht en leeftijd van je kindje

Kies een stoeltje dat aangepast is aan de leeftijd, het gewicht en de grootte van het kind. Vermijd zitjes die bestemd zijn voor verschillende leeftijdscategorieën (bijvoorbeeld zowel voor pasgeborenen als voor kinderen tot 18 kg). Kleine baby’s zitten hierin niet vast genoeg en voor oudere kinderen laat het comfort van deze zitjes te wensen over. Je kind heeft op elke leeftijd een geschikt zitje nodig.

Er bestaan 5 soorten autostoeltjes:

- Groep 0: voor baby’s van 0 tot 10 kg. Dit zijn de reiswiegen voor in de wagen en bepaalde modellen van babyzitjes tegen de rijrichting in.
- Groep 0+: babyzitjes tegen de rijrichting in voor kinderen vanaf de geboorte tot 13 kg.
- Groep I: voor kinderen van 9 tot 18 kg. Het betreft kinderzitjes die in de rijrichting staan en waarin het kind meestal wordt vastgemaakt met 5 riempjes.
- Groep II & III: voor de groep 15-25 kg en voor 22-36 kg. In de praktijk worden deze 2 groepen vaak gecombineerd: het zijn de verhogingskussens (15-36 kg). Het kind wordt op het verhogingskussen geplaatst en vastgeklikt met de gewone driepuntsgordel van de wagen. Er bestaan modellen met of zonder ruggensteun.

Voor de veiligheid van je kind is het aangeraden om zolang mogelijk een zitje van een lagere categorie te gebruiken. Schakel dus niet te snel over naar een "groter" zitje, maar wacht tot je kind het maximumgewicht van het zitje heeft bereikt, of tot het hoofd over de rand van het zitje komt. Pas dan schakel je over naar een volgende categorie. Is je baby zo gegroeid dat zijn voetjes over de rand van het zitje komen? Dit is niet erg. Gebruik het zitje verder totdat hij het aangeduide maximumgewicht heeft bereikt.

3. Het ECE-keurmerk

Alle kinderzitjes die in België verkocht worden, moeten gehomologeerd zijn volgens de Europese normen. Er zijn twee normen: i-Size en ECE, meer bepaald ECE/R44-03 of R44/04. Pas op: oudere keurmerken, met het nummer R44-02, voldoen niet meer aan de veiligheidsnormen. De gewichtsklasse staat vermeld op het label, bv. 0-10 kg, 8-18 kg, enz. Er staat ook een goedkeuringsnummer op dat overeenstemt met het testrapport (dit nummer begint altijd met 03). Sommige fabrikanten vermelden een uniek serienummer. Zo kunnen ze nagaan welk model bij welke klant terechtkwam. Een ‘Y’ wil zeggen dat het zitje voorzien is van een tussenbeengordel. Een ‘S’ wil zeggen dat het zitje aangepast is voor een kind met een handicap.

4. Comfort en gebruiksgemak

• De heupriem loopt over de heupen van het kind en niet over de buik.
• Een goede zijdelingse bescherming (vooral voor het hoofd).
• Een zitje dat breed genoeg is met een voldoende hoge rugsteun voor een langdurig gebruik.
• De lengte van de riempjes kan eenvoudig en snel worden aangepast.
• Het zitje beweegt niet als men het naar voren of opzij trekt (momenteel bestaan er op de markt zitjes met een blokkeersysteem voor de veiligheidsgordel). Voor een kinderzitje (groep 1 van 9-18 kg) kies je bij voorkeur een zitje met een systeem om de gordel extra aan te spannen. Dit systeem zorgt ervoor dat de autostoel goed vastzit, wat veiliger is.
• Voor pasgeborenen is het aan te raden om een speciaal verkleinkussen te gebruiken dat meer steun geeft aan het hoofd (meestal meegeleverd met het zitje).
• Moet het zitje regelmatig in een andere wagen worden gebruikt? Kies dan voor een relatief licht, eenvoudig te installeren zitje.

5. Let op met tweedehands

Koop geen tweedehands zitje als je niet zeker weet wat ermee is gebeurd. Een autozitje dat al een ongeval heeft meegemaakt, zal je kind niet meer beschermen zoals het hoort.

Meer info:
www.bivv.be
www.veiligverkeer.be
www.kindengezin.be

Lees ook: Bijna de helft van de kinderen wordt onveilig vervoerd


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram