Gif van honingbijen maakt komaf met kwaadaardige kankercellen

123_honingbij_bloem_lente_2020.jpg

nieuws Gif van honingbijen kan kwaadaardige kankercellen succesvol aanvallen, zonder daarbij de gezonde cellen te beschadigen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de effecten van het gifbestanddeel mellitine op verschillende subtypes van borstkanker.

Het was al langer geweten dat mellitine tumorcellen aanpakt, maar dat het gif ook ingezet kan worden bij de triple negatieve borstkanker, waar maar weinig werkende behandelingen voor zijn, is nieuw. “We ontdekten dat mellitine de membranen van de kankercellen binnen zestig minuten volledig kan vernietigen,” zegt Ciara Duffy, een van de Australische onderzoekers. “Een specifieke concentratie van het gif doodt 100 procent van de kankercellen, terwijl het de normale cellen met rust laat.” En dat is nog niet alles, de mellitine verstoort ook de chemische signalen van kankercellen, die essentieel zijn voor de celdeling en groei. 
In combinatie met chemotherapie
“We ontdekten dat mellitine samen met het chemotherapiegeneesmiddel docetaxel kan worden gebruikt om zo zeer agressieve soorten borstkanker te behandelen,” vertelt Duffy. “De combinatie van mellitine en docetaxel was buitengewoon effectief in het verminderen van tumorgroei in muizen.” “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe we de natuur kunnen gebruiken om ziekten bij mensen te behandelen”, aldus onderzoeker Peter Klinken. In een volgende fase wordt onderzocht hoe het bijengif best toegediend kan worden, en in welke dosis. 

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.scientias.nl

Lees ook: Populaire vorm van chemotherapie minder doeltreffend bij zwaarlijvige vrouwen

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021
BUDDY DEAL – Stop in mei met roken! BUDDY DEAL – Stop in mei met roken!
Stichting tegen Kanker

Samen stoppen? Of wil je iemand helpen stoppen? Schrijf je gratis in en ontvang ons advies!

Ontvang je steunpakket

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram