Analyse genetische mutaties voorspelt levensverwachting

unsplash_koppel_oud.jpg

nieuws Onderzoekers in de Verenigde Staten denken een manier gevonden te hebben om iemands levensverwachting te voorspellen, namelijk door te kijken naar de snelheid waarmee genetische mutaties zich opstapelen in zijn of haar DNA. Op dezelfde wijze kunnen ze een inschatting maken van de vruchtbaarheid van vrouwen. Met deze info kunnen artsen in de toekomst mogelijk de levensduur van mensen verlengen.

Wetenschappers weten al lang dat ons DNA continu schade oploopt door bepaalde processen, met mogelijk gezondheidsbedreigende genetische mutaties als gevolg. Er bestaan gelukkig verschillende natuurlijke mechanismen die deze schade herstellen en zo mutaties voorkomen, maar deze mechanismen worden minder doeltreffend bij het ouder worden, zodat de mutaties zich gaan opstapelen. 

Vijf jaar langer leven
Vanaf de adolescentie gaan die mutaties zich bij iedereen sneller opstapelen, maar de snelheid van dit proces verschilt wel van persoon tot persoon. Genetische factoren spelen daarin een grote rol, maar veel hangt ook af van iemands levensstijl, bijvoorbeeld van het voedingspatroon en de mate waarin hij of zij aan lichaamsbeweging doet. Ook socio-economische factoren, zoals het inkomen en opleidingsniveau, hebben een invloed. 

Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Utah vergroot een tragere accumulatie van mutaties de kans op een langer leven. Als zowel een 32-jarige als een 40-jarige bijvoorbeeld 75 mutaties hebben, dan kan je verwachten dat die 40-jarige een hogere leeftijd zal bereiken. Jonge volwassenen met een trage ophoping van mutaties zouden gemiddeld zo’n vijf jaar langer leven dan leeftijdsgenoten bij wie die opstapeling veel sneller verloopt. Voor de studie analyseerden de onderzoekers de gegevens van drie generaties van 41 families uit Utah.
Impact op vruchtbaarheid
Een lagere mutatiesnelheid van de genen bij jonge vrouwen kon ook gelinkt worden aan een hoger aantal kinderen dat die vrouwen ter wereld brachten. Vrouwen met een lagere mutatiesnelheid van de genen kregen hun laatste kind ook gemiddeld op latere leeftijd. Dat wijst erop dat een hogere mutatiesnelheid een negatieve impact heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen.
Innovatieve interventies
Deze studie is wel te kleinschalig om grote conclusies uit te trekken, aangezien het aantal deelnemers behoorlijk beperkt was en niet alle soorten mutaties in rekening gebracht werden. Maar als de resultaten bevestigd worden, zouden artsen deze genetische info kunnen gebruiken om bij jonge volwassenen het risico op latere gezondheidsproblemen vast te stellen. Met innovatieve medische interventies en gepersonaliseerd levensstijladvies zouden de DNA-herstelmechanismen dan mogelijk weer verbeterd kunnen worden, zodat mensen zonder onvoorziene omstandigheden langer gezond kunnen blijven leven.

Bronnen: 
https://newatlas.com
https://healthcare.utah.edu
https://www.newscientist.com
https://www.genengnews.com
https://www.nature.com

Lees ook: Geluk van partner beïnvloedt eigen gezondheid

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram