Diabetes terugdraaien, kan dat?

123-txt-diagn-diabetes-11-17.jpg

nieuws Steeds meer onderzoek wijst erop dat je diabetes type 2 kunt terugdraaien door gezonder te eten, meer te bewegen en gewicht te verliezen. Het lijkt wel cruciaal om zo snel mogelijk na de diagnose drastisch in te grijpen en ook de leeftijd van patiënten zou een aanzienlijke rol spelen.

Het is zeker geen nieuws dat een gezondere levensstijl en gewichtsverlies belangrijk zijn om diabetes type 2 onder controle te houden. Maar er is alsmaar meer bewijs dat je zo in vele gevallen de ziekte effectief kunt omkeren, zodat patiënten terug kunnen naar een leven zonder diabetesmedicatie en klachten. Patiënten die daarin slagen zijn ‘in remissie’. De meeste wetenschappers gaan er wel vanuit dat je niet echt kunt genezen van diabetes. Zodra je de goede gewoonten loslaat, zullen de ziekteverschijnselen waarschijnlijk weer de kop opsteken.

Qatarese studie

Nieuw onderzoek van het medisch centrum Weill Cornell Medicine in Qatar biedt diabetespatiënten opnieuw hoop dat ze in relatief korte tijd hun aandoening kunnen terugdraaien, door hun levensstijl radicaal om te gooien. Ongeveer 160 mensen, gemiddeld 42 jaar oud, namen deel aan de studie. De deelnemers hadden hun diagnose ten hoogste drie jaar ervoor gekregen. 

Een aantal personen kreeg gedurende een jaar de standaardbehandeling, waarin medicatie een bepalende rol speelt. De anderen kregen een vernieuwende behandeling waarin de focus lag op gezond eten, met in het begin een bijzonder strikt dieet, en veel beweging. Die laatsten moesten ten minste 150 minuten per week aan lichaamsbeweging doen en liefst ook minimum 10.000 stappen per dag zetten. 

Na een jaar had de vernieuwende behandeling ervoor gezorgd dat deelnemers gemiddeld 12 kg waren afgevallen, terwijl de standaardbehandeling maar tot een gemiddeld gewichtsverlies van 4 kg had geleid. In de groep die focuste op levensstijlveranderingen slaagde maar liefst 61% van de personen erin om de aandoening om te keren, terwijl het percentage met 12% een stuk lager lag in de groep met de gebruikelijke methode.

Vroeg ingrijpen

Bij een vergelijkbare studie in het Verenigd Koninkrijk van enkele jaren geleden lukte het 46% van de deelnemers om in remissie te gaan na een jaar. Volgens de onderzoekers in Qatar waren hun resultaten nog beter omdat hun deelnemers gemiddeld ongeveer een tiental jaar jonger waren en recenter waren gediagnosticeerd met diabetes. 

Volgens hoofdonderzoeker Shahrad Taheri zou dit onderzoek wel eens een keerpunt kunnen betekenen. “Het toont dat je, als je vroeg genoeg in het ziekteproces gewicht verliest, de ziekte daadwerkelijk kunt terugdraaien”, stelde hij. “Zo kan je alle gerelateerde gezondheidsproblemen en beperkingen van je levenskwaliteit vermijden.” Taheri pleit ervoor om vroege screening te combineren met aanpassingen van de levensstijl om zo meteen de aandoening de kop in te drukken, “in plaats van mensen voor de rest van hun leven meerdere medicijnen te laten nemen.”

Levensstijlveranderingen altijd nuttig

Zelfs al is het niet voor iedereen mogelijk om diabetes om te keren, toch is het altijd belangrijk voor patiënten om hun eet- en leefgewoonten zoveel mogelijk te verbeteren. Want dat heeft een positieve impact op de bloedsuikerwaarden, waardoor mensen zich beter voelen en minder kans lopen op complicaties zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen of nierziekten

Bronnen: 
https://news.weill.cornell.edu
https://newatlas.com
https://www.webmd.com
https://www.diabetesfonds.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.thelancet.com

Lees ook: Krijg je diabetes door te veel suiker te eten?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram