Ook honden rebelleren tijdens puberteit

123m-dieren-hond-19-10-19.jpg

nieuws Het zal voor veel hondeneigenaars niet als een verrassing komen, maar het is nu voor de eerste keer wetenschappelijk bewezen dat ook honden door een lastige pubertijd gaan. Net zoals puberende jongeren rebelleren tegen hun ouders, zetten honden zich in die fase dikwijls af tegen hun baasjes. Maar er is ook goed nieuws voor hondenliefhebbers, want die opstandige periode gaat behoorlijk snel voorbij. 

Tussen de leeftijd van vijf en 12 maanden ontwikkelen honden zich van puppy’s tot jongvolwassen honden die klaar zijn om zich voort te planten. Net zoals bij jongeren gaat dit adolescentieproces  gepaard met ingrijpende omvormingen in de hersenen en met hormonale veranderingen. Britse onderzoekers hebben voor de eerste keer bewezen dat het gedrag van honden in die fase tijdelijk wijzigt, op een gelijkaardige manier als bij mensen. 

De wetenschappers, onder leiding van Newcastle University, volgden 285 geleidehonden op  gedurende hun eerste levensjaar. Ze vroegen aan zowel de baasjes als de trainers om vragenlijsten in te vullen en voerden ook gedragstesten uit bij 69 van de honden. Hun conclusies verschenen recent in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters. 

Band met baasje testen

Het onderzoek toont dat de relatie tussen een puberende hond en zijn eigenaar op verschillende manieren gelijkenissen vertoont met die tussen jongeren in de pubertijd en hun ouders. In de eerste plaats werden honden rond de leeftijd van acht maanden minder gehoorzaam, maar enkel tegenover hun eigenaars. Tegenover hun trainers en onbekenden gedroegen ze zich veel beter.

De onderzoekers denken dat de honden met hun rebels gedrag willen nagaan hoe sterk de band met hun baasje is. Zo wegen de dieren als het ware af of het beter is om trouw te blijven aan hun eigenaar of om op zoek te gaan naar een voortplantingspartner. In hun pubertijd hebben honden namelijk te maken met die twee tegenstrijdige behoeftes. 

Gevolgen minder hechte relatie

Net zoals bij ouder-kind relaties, hadden erg ongehoorzame puberhonden vaak in het algemeen een minder stabiele band met hun baasje. Wanneer die band minder hecht was, vroegen de honden hun eigenaar meer om aandacht en begonnen ze te beven of trillen wanneer ze alleen achterbleven. Beide gedragingen wijzen op angst. 

Opmerkelijk was ook dat vrouwelijke puberhonden sneller voor de eerste keer loops waren, en dus klaar om zich voort te planten, wanneer de relatie met hun baasje instabiel was. Eerder wezen studies bij mensen erop dat meisjes vroeger in de puberteit komen wanneer de band met hun ouders minder hecht is. 

Voorbijgaande fase

Gelukkig hoeven hondeneigenaars niet te wanhopen, die gedragsveranderingen gaan relatief snel voorbij. Rond hun eerste verjaardag waren de honden in de studie de moeilijke fase ontgroeid en was hun gedrag in de meeste gevallen zelfs beter dan voor hun pubertijd. Dat is cruciaal om weten, want helaas lopen puberende honden het meeste kans om door hun baasje naar een asiel gebracht te worden, omdat die denken dat de honden ‘onhandelbaar’ zijn geworden.
De onderzoekers drukken eigenaars ook op het hart om hun puberende honden niet te straffen of om afstand van hen te nemen. Want dat kan, net zoals bij jongeren, de ongehoorzaamheid doen verergeren. Belangrijk is om consequent te blijven in wat mag en niet mag, de dieren te belonen wanneer ze het verdienen en geduld uit te oefenen tot het puberale gedrag afgelopen is.

Bronnen: 
https://royalsocietypublishing.org
https://www.ncl.ac.uk
https://theconversation.com
https://www.vrt.be/vrtnws
https://www.nieuwsblad.be

Lees ook: Puberen meisjes eerder dan vroeger?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram