Is thuiswerken goed voor de gezondheid?

123-vr-bureaiu-blij-werk-02-19.jpg

nieuws Door de covid-19-crisis hebben velen voor de eerste keer kennisgemaakt met de voordelen en nadelen van thuiswerken. Onderzoek wijst op de positieve impact van regelmatig telewerken op de gezondheid, al werkt het niet even goed voor iedereen. Om er de vruchten van te plukken neem je beter bepaalde tips in acht.

Volgens een enquête door advieskantoor BDO willen negen op de tien Belgen met de huidige versoepeling van de coronamaatregelen toch minstens één dag per week blijven telewerken. Zes op de tien zouden graag minstens twee dagen per week thuiswerken. De ondervraagden stellen in de eerste plaats dat ze in hun woonst efficiënter kunnen werken dan op kantoor. Maar onderzoek wijst er op dat telewerken ook goed kan zijn voor de fysieke en mentale gezondheid.

Een eerste reden waarom telewerken gezond kan zijn, ligt voor de hand en is ook de reden waarom het zo aangemoedigd wordt tijdens deze coronacrisis. In bijvoorbeeld een kantoor of fabriek raak je sneller besmet met ziektes. Als je met het openbaar vervoer naar je werk reist, loop je ook daar een verhoogd risico om een besmetting op te lopen.

Impact op lichaam en geest

Maar er zijn meer voordelen. Zo toonde recent Amerikaans onderzoek aan dat slechts acht uur telewerken per maand er al voor zorgde dat mensen een verlaagd risico liepen op obesitas, alcoholmisbruik, tabaksgebruik en een gebrek aan lichaamsbeweging. Die occasionele thuiswerkers liepen bovendien ook minder kans om depressief te worden dan collega’s die nooit van thuis uit werkten. 

Experts denken dat telewerken kan helpen om slaaptekort te voorkomen, omdat je dan geen tijd verliest bij het pendelen en je werkschema beter kan afstemmen op je eigen noden. Bij telewerk kan je al eens geen wekker zetten, zodat je spontaan wakker wordt, en even rusten bij een dipje. Je zal ook minder last hebben van stress om zo snel mogelijk in te slapen en voldoende slaap te krijgen. Bovendien kun je thuis je werkritme meer aanpassen aan je natuurlijke bioritme, naargelang je productiever bent ’s morgens vroeg of later op de dag. 

Wat stress betreft, verschilt de impact erg per persoon.  Sommige mensen ervaren een stuk minder stress bij het thuiswerken, omdat ze pendelen stresserend vinden en thuis minder afgeleid worden dan op hun werkplaats. Anderen vinden het juist stresserender om te telewerken, onder meer door de technologische vereisten en het vervagen van de grens tussen werk en privéleven. Ook voelen sommige mensen zich bij het thuiswerken sociaal geïsoleerd, wat zowel hun fysieke als mentale welzijn ernstig kan beïnvloeden.

Tien tips

Om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier van thuis uit werkt, heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven onlangs een lijst met tien tips opgesteld. Het is ten eerste belangrijk om contact te houden met je collega’s en dat niet alleen via werkgerelateerde e-mails. Experts raden ook aan om een duidelijk werkschema op te stellen. Als je kinderen ook thuis zitten, hou je beter rekening met hun uurrooster. Vergeet niet om regelmatig een pauze te nemen, al dan niet samen met je gezin.

Het instituut drukt daarnaast op het belang van een opgeruimde, afgezonderde werkruimte en van een goede werkhouding. Strek regelmatig eens de benen tussen het werken door en beweeg voldoende in je pauzes, door bijvoorbeeld naar de winkel te wandelen of fietsen. Let ook op je voeding: kies voor gezonde tussendoortjes en drink genoeg water.

Lees ook: Houdt optimisme je ook lichamelijk gezond?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.vrt.be/vrtnws
https://thriveglobal.com
https://www.gezondleven.be
https://journals.sagepub.com
http://www.ilo.org

Lees ook: Waarom kunnen we niet 1 vaccin ontwikkelen tegen alle (corona)virussen?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram