Onderzoekers testen plasma van genezen coronapatiënten op antistoffen

123-bloedtube-labo--12-18.png

nieuws Midden april riep het Rode Kruis mannen die genezen zijn van het coronavirus op om bloedplasma te doneren. Universitaire en niet-universitaire ziekenhuizen verspreid over heel het land gaan nu, onder leiding van UZ Leuven, onderzoeken of het plasma antistoffen bevat. Die kunnen mogelijk het immuunsysteem van coronapatiënten versterken en hen zo te helpen in de strijd tegen covid-19. 

Beschermende antistoffen

Om het coronavirus te overwinnen, produceert ons lichaam bepaalde antistoffen, die vervolgens in ons bloed blijven en ons behoeden voor een nieuwe besmetting – voor hoe lang is echter nog niet duidelijk. Maar als patiënten zelf onvoldoende antistoffen tegen het virus aanmaken en dus ernstig ziek worden, zijn ze misschien gebaat bij die van een ander. Plasma, het vloeibare deel van het bloed (zonder bloedcellen- en plaatjes) kan een rijke bron zijn aan antistoffen. Toegediende antistoffen kunnen mogelijk symptomen verlichten, patiënten helpen genezen en hen tijdelijk beschermen tegen het virus.

Antistoffen vormen wel zeker geen blijvend schild tegen het virus en kunnen dus vaccins niet vervangen. Maar terwijl we wachten op vaccins en medicijnen tegen de ziekte, zouden ze kunnen helpen om de druk op de zorgsector te verminderen. Het plasma zou bovendien preventief kunnen worden toegediend aan zorgverleners of risicogroepen.

Studies op mensen

Het moet echter nog blijken of de antistoffen daadwerkelijk voldoende werken tegen covid-19 en of ze geen schadelijke nevenwerkingen kunnen veroorzaken. Over de hele wereld zijn wetenschappers druk bezig met dit te bestuderen, onder meer door studies op mensen. Onderzoek uit China en Zuid-Korea leidde al tot hoopgevende resultaten, maar was nog te beperkt om conclusies uit te kunnen trekken. Ook in onder meer in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Nederland worden er studies op poten gezet.

Ook in België start nu een grootschalige studie. De oproep van het Rode Kruis om plasma te doneren, geldt wel enkel voor mannen, omwille van het risico op ongewenste immuunreacties door antistoffen die voorkomen bij vrouwen die – al dan niet bewust – een zwangerschap doormaakten. 

Gekende strategie

De strategie met antistoffen is allesbehalve nieuw. Ze werd zo’n honderd jaar geleden al toegepast bij de Spaanse griep en meer recent tegen ebola en de sars-epidemie. Bij beide virussen werden er positieve resultaten opgetekend, maar de heilzame effecten konden nooit zwart op wit bewezen worden.

Lees ook: Coronavirus: Rode Kruis laat bloed van donoren testen

Bronnen: 
https://www.vrt.be
https://www.rodekruis.be
https://pers.uzleuven.be

Lees ook: Waarom kunnen we niet 1 vaccin ontwikkelen tegen alle (corona)virussen?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram