Hoe kom je als koppel de quarantaine goed door?

dossier Veel koppels dromen ervan om voortdurend samen te zijn, terwijl het voor anderen dan weer een echte uitdaging is. Eén van de maatregelen in tijden van corona? Blijf in uw kot. Wat wil zeggen dat je ook veel extra tijd met je partner doorbrengt dezer dagen. Hoe haal je het meeste uit jullie tijd samen? En wat doe je als je de frustraties naar boven komen? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

Hoe kunnen koppels het best omgaan met hun frustraties over elkaar?

Neem een time-out 
Typerend aan ruzies tijdens de lockdown, is dat je mekaar niet zo makkelijk uit de weg kan gaan tijdens of na een meningsverschil, discussie of ruzie. Je kan ze niet preventief uit de weg gaan, en je bent nadien ook gedwongen om het aan te pakken. Anders hebben we de mogelijkheid om op zo’n moment even afzondering te zoeken om de gemoederen wat te laten bedaren, maar nu blijf je op elkaars lip zitten. Maar probeer toch in de mate van het mogelijke een time-out te nemen. Ga desnoods elk in een andere ruimte zitten, neem een bad of maak een wandeling. Gun elkaar een uurtje rust en spreek dan jullie meningsverschil uit. Je zal zien dat het gesprek zo rustiger en verstandelijker zal verlopen.  
Praat het altijd uit
Wanneer je gekalmeerd bent, heb je vaak de neiging om dat niet meer te doen. Na een time-out moet je toch rustig terugkomen op de feiten. Anders is het geen time-out, maar een vlucht en heeft het een averechts effect. Dan zal je partner zich in de steek gelaten voelen, zich niet gehoord voelen, zich met een kluitje in het riet gestuurd voelen.
Leg uit aan je partner wat het conflict met jou doet 
Welk gevoel heeft het bij jou losgemaakt? En hoe zou je willen dat er in de toekomst mee omgegaan wordt? Wat kunnen jullie daar beiden voor doen? Zorg er wel voor dat de twee kanten van het verhaal gehoor krijgen. 
Gebruik de hamburgertechniek
Bij het éénzijdig verwoorden van een frustratie kan de techniek van de hotdog of hamburger helpen: ‘broodje, hamburger, broodje’. De hamburger stelt het vervelende, negatieve of moeilijke nieuws voor en is verpakt tussen twee zachte broodjes, die op hun beurt iets positiefs zijn. Begin dus met iets positiefs, nadien breng je het vervelende nieuws, het negatieve dus, en dan rond je opnieuw met iets positiefs af. Dat kan ook ineens een voorstel zijn of een idee van hoe jij het ziet, wat jij graag zou willen en wat je anders zou willen. Zo komt een vervelende boodschap helemaal niet zo hard aan.

Hoe blijf je met elkaar verbonden?

Blijf positief kijken naar elkaar
Dat er af en toe frustraties zijn, is normaal. Zeker als we zeer veel tijd, zeer dicht op elkaar zitten zoals nu. Richt je niet op de die ambetante dingen. Richt je op de fijne dingen. 
Uit liefde en bewondering voor de partner
Probeer (opnieuw) te voelen waarom je verliefd geworden bent op je partner, en welke van zijn of haar karaktertrekken je fantastisch vindt. Dit vasthouden en regelmatig verwoorden aan jouw partner zorgt ervoor dat je positief naar jouw relatie en naar elkaar blijft kijken. Zo creëer je een gezond evenwicht tussen akkefietjes, frustraties en mooie momenten. 
Complimenten werken verbindend 
Probeer elke avond voor het slapengaan, om beurt, elkaar een compliment te geven. Het is enorm voedend en bindend om van de partner complimentjes te krijgen. Maar ook het geven van complimenten werkt verbindend. Probeer ook elke avond een ánder compliment te geven. Daardoor ga je bij de partner extra positieve dingen zien, en na een tijdje meer positieve dan negatieve.

Wat kunnen jullie doen om samen door de quarantaine te komen?

Probeer zoveel mogelijk de ‘normale’ structuur aan te houden. 
Ging je partner voor corona uitbrak regelmatig joggen en zorgde de andere voor het ontbijt? Probeer dat dan nu ook zoveel mogelijk te blijven doen. Lukt dat niet? Zorg dan voor een nieuwe structuur of een bepaald schema die voor beide partners duidelijk is.. 
Blijf de eigen behoeften en die van de partner respecteren 
Blijf zoeken naar mogelijkheden en ruimte om de behoeften van beide partners te kunnen bevredigen. Heeft iemand regelmatig nood aan me time? Zorg er dan voor dat dit ook ingevuld kan worden. 
Richt een werkplek in 
Als jullie van thuis uit werken, kan het handig zijn om voor beiden een afzonderlijke werkplek in het huis in te richten, want de tijd die je apart doorbrengt is ook van belang. Als het niet mogelijk is om alleen te zijn, ga dan regelmatig eens wandelen. Of ga creatief aan de slag: waardeer je tuinhuis op tot een echte ‘corona cave’. 

Lees ook: Emotionele verbondenheid: wat doe je als je niet onder één dak woont?

Bron:
Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele en relationele vraagstukken. 


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram