Belgische Cardiologische Liga roept op om oog te hebben voor beroerte en hartaanval

123-man-hartkloppingen-pijn-09-18.jpg

nieuws De laatste weken merken de Belgische ziekenhuizen een aanzienlijke daling van het aantal patiënten met hartziektes en beroertes. De Belgische Cardiologische Liga is overtuigd dat de coronapandemie mensen tegenhoudt om tijdig hulp te zoeken in het ziekenhuis en vreest dan ook voor veel sterfgevallen die eigenlijk vermeden konden worden. 

Mensen hebben schrik om zelf besmet te worden en anderzijds willen ze het medisch personeel niet nog meer belasten, maar de Liga benadrukt in een persbericht dat ziekenhuizen nog steeds in staat zijn om patiënten met ernstige kwalen te kunnen ontvangen. Wie niet tijdig hulp zoekt bij een beroerte of een hartaanval, kan langdurige hartbeschadiging oplopen of zelfs overlijden. 

"We beschikken over het nodige personeel, alle apparatuur en middelen om hartaanvallen en beroertes te behandelen. De COVID-19-pandemie is zeer ernstig, maar het is verontrustend om te zien dat dit virus mensen ontmoedigt om 112 te bellen in situaties van absolute noodzaak." aldus Dr. Luc Missault toe, cardioloog en voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van de Liga. 

Wat zijn de symptomen van een beroerte?
Een beroerte of herseninfarct is het gevolg van een verstopping van een hersenslagader door een bloedstolsel. Een deel van de hersenen wordt niet voldoende geïrrigeerd, wat leidt tot een zuurstoftekort. 
Snel handelen is van levensbelang, vandaar de FAST-test:

F (Face): Is het gezicht van de persoon naar één kant ‘gevallen’? Kan hij of zij nog glimlachen?
A (Arms): Kan de persoon beide armen omhoog houden?
S (Speech): Luister of de persoon onduidelijk spreekt.
T (Time): Bel onmiddellijk 112. Elke minuut telt.
Wat zijn de symptomen van een hartaanval? 
Een hartinfarct is het gevolg van een obstructie van de kransslagader door een bloedstolsel. Een deel van het hart wordt niet volledig geïrrigeerd.

De meest voorkomende symptomen zijn een plotse hevige pijn in het (linker)bovenlichaam zoals in de borst, de nek, de kaak of de armen, maar ook kortademigheid, zweten en misselijkheid. Deze symptomen kunnen echter verschillen. Vooral vrouwen en ouderen vertonen vaker onduidelijke symptomen (misselijkheid, vermoeidheid, kaaktrekkingen) en ervaren niet altijd een acute pijn op de borst.

Verwittig onmiddellijk 112 bij een mogelijke hartaanval.

Lees ook: Kan je een beroerte voorkomen?

Bron:
www.liguecardioliga.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram