Is dagdromen gezond?

nieuws Het overkomt iedereen weleens: dat je gedachten in een vergadering of in de auto ineens afdwalen en je alle aandacht verliest voor wat je op dat ogenblik aan het doen bent of van de omgeving waarin je bent. Wij noemen dit “dagdromen”.

Volgens Igor Marchetti, wetenschappelijk medewerker van de universiteit Gent, bestaat er in de onderzoeksliteratuur steeds meer aandacht voor dit fenomeen en hoe het een impact kan hebben op het mentaal functioneren en welbevinden van mensen.
Hoewel we vinden dat we vaak druk bezig en taakgericht zijn, toonden onderzoekers aan dat we de helft van de tijd (ca 47%) gedachten hebben die niet gerelateerd zijn aan onze taken. De wetenschappelijke aandacht vloeit dus voort uit de vaststelling dat hoewel dagdromen kortstondig zijn, ze tegelijkertijd alomtegenwoordig zijn en misschien wel eens een functie zouden kunnen hebben…

De positieve functie van dagdromen
Waarom dagdromen we? Mogelijk helpen dagdromen ons om belangrijke onvervulde doelen in ons leven niet uit het oog te verliezen. Vanuit een evolutionair perspectief bieden dagdromen op die manier een duidelijk voordeel omdat ze ons helpen om onze doelen te vervullen. Onderzoek toont effectief aan dat dagdromen op die manier een positieve en adaptieve functie vervullen.

Het is niet al goud dat blinkt…
Adaptieve cognitieve mechanismen kunnen echter ook een negatieve uitwerking hebben en dit geldt ook voor dagdromen. Heel wat onderzoek toonde aan dat dagdromen, in specifieke omstandigheden, met persoonlijke onrust en soms zelf met psychopathologie zoals depressie kan samengaan. Hoe meer personen dagdromen, hoe meer ze zelfkritisch en veroordelend over zichzelf denken. Dit kan dan op zijn beurt weer leiden tot een negatieve stemming. Dit mechanisme komt in het bijzonder voor bij die personen die al een zekere gevoeligheid hebben voor depressieve gevoelens. Bij hen kunnen dagdromen een negatieve neerwaartse spiraal op vlak van emotionele onrust in gang zetten.

Dit zijn dan vaak personen waarbij matig negatieve stressoren (zoals een het horen van een droevig nummer op de radio) negatieve gedachten in gang kunnen zetten. Bij personen die deze gevoeligheid niet hebben, hoeven dagdromen niet per definitie een negatieve invloed te hebben.

Bron
www.mensenkennis.be

Lees ook: Hoe kan je de gedachten van anderen lezen?


Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram