Dagelijks een warm bad nemen is goed voor je

123m-bad-relax-vr-27-8.jpg

nieuws Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn hart- en vaatziekten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij de oudere generatie. Je kan wel zelf je levensstijl aanpassen om de kans op hart- en vaatproblemen te verkleinen. Voldoende lichaamsbeweging en een gebalanceerd, gezond dieet doen wonderen, maar geregeld een warm bad nemen werpt ook vruchten af. Dat blijkt uit een recente observatiestudie.

"Blootstelling aan hitte verhoogt de kerntemperatuur van het lichaam, de samentrekking van het hart, de hartslag en de doorbloeding, en verlaagt de schuifspanning van het endotheel, de weefsellaag aan de binnenkant van de bloedvaten", aldus de auteurs in het studieverslag, dat in het tijdschrift Heart verscheen. "Deze effecten zijn vergelijkbaar met de impact van lichaamsbeweging en worden verondersteld om de vasculaire functie op lange termijn te verbeteren."
28% minder kans op hart- en vaatziekten
Onderzoekers van zeven Japanse instellingen en de Minia University in Egypte konden voor de studie de gegevens van 61.000 deelnemers inkijken, die tussen 45 en 59 jaar oud waren. Aan het begin van de studie, in 1990, vulden 43.000 personen gerichte vragenlijsten in, waardoor de wetenschappers een beeld kregen van de bewegings- en voedingsgewoonten, alcoholinname, het BMI, de gemiddelde slaapduur en de medische voorgeschiedenis. Twintig jaar later, in 2009, registreerde het team 2.097 sterfgevallen door cardiovasculaire problemen. Zo ontdekten de onderzoekers dat wie dagelijks een warm bad nam maar liefst 28 procent minder kans had om hart- en vaatziekten te ontwikkelen, en 26 procent minder kans had op een beroerte dan wie maximum twee keer per week een warm bad nam. 
Hoe warmer het badwater, hoe beter?
In een vervolgstudie bestudeerden de onderzoekers de gegevens van de mensen die in 2009 nog geen hart- en vaatziekten hadden ontwikkeld. Hun bevindingen van toen bleken ook nu te kloppen. De kraan een stevige draai geven, in de veronderstelling dat nóg warmer water nog beter is, heeft evenwel een averechts effect. Een te hoge temperatuur kan leiden tot verwarring, wat de kans op verdrinking vergroot.

Lees ook: Waarom verrimpelt de huid na een warm bad?

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://heart.bmj.com
https://epi.ncc.go.jp

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram