Coronavirus: Over het verschil met griep, mondmaskers en sterftecijfers

123-milieu-luchtv-masker-auto-09-15.jpg

nieuws

Het aantal besmettingen met het nieuwe Coronavirus loopt ook in ons land op. Huisartsen worden overspoeld met vragen, dus lijsten we graag nog eens enkele belangrijke feiten en symptomen op.

Wat is het verschil tussen griep en het coronavirus?

Het voelt een beetje aan als een griep, maar naast hoge koorts en lusteloosheid heb je ook last van keelpijn, een hardnekkige hoest en ademhalingsproblemen. In acht op tien gevallen ebt de ziekte na een vijftal dagen weg, maar bij ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen gaat het van kwaad naar erger. Meer benauwdheid, meer koorts, een longontsteking en nog meer ademhalingsproblemen. Zij behoren dus tot de risicogroep. 

Wat is de incubatietijd?

De incubatietijd van het coronavirus varieert van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid wordt 14 dagen genomen.

Hoe wordt een besmetting vastgesteld?

Wie vermoedt dat hij of zij besmet is, kan de huisarts telefonisch vragen om thuis langs te komen, zodat geen besmettingen mogelijk zijn in de wachtzaal. Aan de hand van een swap met een wattenstaafje, in de keel of de neus, wordt een staaltje genomen dat nadien in een labo wordt onderzocht. Als je positief test, moet je thuis uitzieken en zo weinig mogelijk contact hebben met anderen. Een ziekenhuisopname is enkel nodig als de longklachten verergeren.

Helpen de mondmaskers?

De simpele (papieren) mondkapjes, die veel mensen bijvoorbeeld ook in China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Als je zelf besmet bent, helpt het wel om te voorkomen dat je anderen besmet. Medisch personeel draagt professionele mondkapjes, en ook die helpen enkel als je ze heel goed sluit over neus en mond en als je ze regelmatig wisselt. 

Hoe kan je zelf verspreiding voorkomen?

Door geregeld je handen te wassen met zeep. Experts raden aan om voorlopig mensen geen kus te geven en niet al te dichtbij te komen. Niezen en hoesten doe je best in een papieren zakdoekje dat je nadien onmiddellijk weggooit. Als je geen papieren zakdoek hebt, dan scherm je beter je mond en neus af met je elleboog dan met je handen.  

Hoe dodelijk is het coronavirus? 

Momenteel geldt een sterftecijfer van zo’n 2,4 procent, maar dat komt omdat het sterftecijfer van Wuhan (4%) dat gemiddelde omhoogtrekt. Zonder de besmettingshaard daalt het sterftecijfer naar 0,4 procent. De longziekte SARS was veel gevaarlijker, met een sterftecijfer van 9,6 procent.

Hoe wordt het behandeld?

In afwachting van een specifiek vaccin of geneesmiddel, moeten patiënten gewoon uitzieken. eventueel met pijnstillers. 

Lees ook: Verspreiding coronavirus tegengaan is eigenlijk verrassend simpel

Twijfel je? De vakgroep huisartsgeneeskunde van de VUB heeft een online vragenlijst opgesteld om bij jezelf het risico op besmetting in te schatten. 

Bronnen:
www.info-coronavirus.be
www.rivm.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram