Wanneer moet je je laten testen op een SOA?

123-koppel-bed-kus-6-6.jpg

nieuws

Jonge Europeanen maken zich steeds minder zorgen over het risico om een soa op te lopen. In België vertaalt zich dit in een sterke toename van het aantal soa’s, die een reëel probleem voor de volksgezondheid blijven. Wellicht is het typische relatiepatroon van kort op elkaar volgende, monogame relaties (seriële monogamie) daarvoor verantwoordelijk. In een nieuwe relatie wordt na een tijdje vaak het condoom weggelaten zonder zich voorafgaand te laten testen op soa's. Eén van de partners kan in een vorige relatie echter besmet geraakt zijn met chlamydia zonder daar iets van te merken. Want een besmetting met chlamydia geeft bij 80 % van de vrouwen en 60 % van de mannen geen klachten.
De gevolgen zijn nochtans niet min. Een onbehandelde chlamydia kan leiden tot bijbalontsteking bij mannen en ontsteking van het kleine bekken en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Chlamydia kan nochtans eenvoudig behandeld worden met antibiotica.

Soa-test

Daarom wil Sensoa jongvolwassenen tussen 15 en 35 jaar aanzetten zich te laten testen op soa's voor ze in een nieuwe relatie zonder condoom vrijen. Hiermee reageert Sensoa ook op een vaak voorkomend vooroordeel bij jongvolwassenen: je hoeft niet veel wisselende sekspartners te hebben om een soa te krijgen. Ook personen in vaste relaties hebben kans op een besmetting, indien een van hen ooit seks zonder condoom had.

Ook in volgende omstandigheden wordt een SOA-test aangeraden:
  • Wanneer je zonder condoom hebt gevreeën en last krijgt van soa-symptomen zoals jeuk, wratjes, zweertjes, blaasjes, (meer of andere) afscheiding of pijn bij het plassen.
  • Wanneer je zonder condoom hebt gevreeën met iemand die soa-symptomen had.
  • Wanneer je zonder condoom hebt gevreeën met iemand van wie je niet zeker weet dat hij of zij geen soa heeft.
  • Als je zwanger wilt worden of zwanger bent.
    Ook door orale seks kan je worden besmet met een soa. Breng je arts hiervan op de hoogte zodat die je keel kan onderzoeken.
Waar kan je terecht voor een SOA-test?

Een SOA-test kan bij huisarts of gynaecoloog gebeuren.
Zie je er tegenop om naar je eigen huisarts te gaan, kies dan een andere arts. Er bestaan ook gespecialiseerde centra die hiv- en soa-testen afnemen: de hiv/soa-polikliniek van het ITG in Antwerpen en de S-Clinic van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. 

Op welke soa's moet je je laten testen?

Bij een standaard soa-onderzoek word je meestal getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Je huisarts zal bepalen op welke soa's je het best wordt getest op basis van je risicoprofiel.

Zijn thuistests betrouwbaar?

Op dit moment zijn er nog geen betrouwbare soa-zelftests beschikbaar. Sensoa raadt daarom af om een zelftest te kopen via internet.

Hoe vaak moet je je laten testen?

Heb je veel wisselende seksuele contacten? Of heb je als man seks met mannen? Laat je dan jaarlijks testen op soa's.

Lees ook: Proefproject met online-soa-testen

Meer info: 
https://www.allesoverseks.be/soa-test

Lees ook: Soa-thuistests onbetrouwbaar

Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram