10.000 stappen per dag kan gewichtstoename niet voorkomen

123-voet-stappen-wandelen-natuur-170_07.jpg

nieuws

10.000 is haast een magisch getal geworden wanneer het gaat over het ideale aantal stappen per dag. Maar recente studies suggereren dat je je zeker niet blind moet staren op dat streefcijfer. Zo vonden onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University (BYU) dat het zetten van 10.000 stappen per dag gewichtstoename bij universiteitsstudenten niet kon voorkomen.

120 vrouwelijke eerstejaarsstudenten aan de universiteit droegen voor de nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Obesity, gedurende een halfjaar de hele tijd een stappenteller. De wetenschappers vroegen hen om 10.000, 12.500 of 15.000 stappen per dag te halen – en dat 6 dagen per week. Ze hielden ook hun calorie-inname en gewicht in de gaten. 

Tegen zittende levensstijl

Hoewel de studenten zich goed aan hun doelen hielden, kwamen ze in het algemeen toch kilo’s aan, zelfs als ze meer dan 15.000 stappen per dag aflegden. Na de 24 weken waren de studenten gemiddeld zo’n 1,5 kg zwaarder geworden. Eerdere studies hebben getoond dat studenten tijdens hun eerste jaar aan de universiteit gemiddeld tussen de 1 en 4 kg aankomen. 

“Beweging alleen is niet altijd de meest doeltreffende manier om gewicht te verliezen,” stelde hoofdonderzoeker Bruce Bailey. “Stappen tellen zal dus op zichzelf geen gewichtstoename voorkomen, maar het is toch altijd goed om meer stappen te zetten, want het haalt je uit een zittende levensstijl.” Deelnemers die ongeveer 15.000 stappen haalden, bleken zo’n 77 minuten per dag minder zittend door te brengen. Die positieve impact op hun lichamelijke activiteit zou verschillende andere fysieke en mentale gezondheidsvoordelen hebben.

Vorig jaar opperde een andere Amerikaanse studie al dat oudere vrouwen, van gemiddeld 72 jaar, er geen baat bij hadden om meer dan 7.500 stappen per dag af te leggen. Het risico op vroegtijdig overlijden verminderde al bij gemiddeld 4.400 per dag. Bij deelneemsters die gemiddeld 7.500 stappen per dag zetten, lag de vroegtijdige sterfte 42% lager dan bij vrouwen die er 2.700 per dag haalden. Boven de 7.500 stappen merkten ze geen bijkomend voordeel betreffende de overlevingskansen.

Lees ook: Zijn 10.000 stappen per dag écht nodig?

Japanse oorsprong

Het getal 10.000 werd tot maatstaf gebombardeerd in 1965, toen een Japans bedrijf de stappenteller ‘manpo-kei’ lanceerde, nadat in 1964 de Olympische Spelen hadden plaatsgevonden in Japan. Manpo-kei betekent in het Japans zoveel als ‘10.000-stappenteller’. Het ronde getal 10.000 werd gekozen als deel van een marketingcampagne, die duidelijk bijzonder succesvol was. Maar het was niet gebaseerd op grondige wetenschappelijke analyses.

Vlaamse website

Hoewel je dus dat streefcijfer met een grote korrel zout moet nemen, blijft het vaak wel een handige hefboom om jezelf en anderen tot meer beweging aan te zetten. Voor meer inspiratie rond het thema, kan je terecht op deze specifieke website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het instituut raadt ter voorkoming van gewichtstoename zelf in het algemeen ± 14.000 stappen per dag aan in combinatie met een gezonde, gevarieerde voeding.

Bronnen:
https://www.sciencedaily.com
https://news.byu.edu
https://10000stappen.gezondleven.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram