Test-Aankoop waarschuwt voor de app Yuka

screenshot_yuka_app_2020.JPG

nieuws

Met de mobiele Yuka-applicatie kan je barcodes scannen van voedingsmiddelen en cosmeticaproducten, om zo een overzicht te krijgen van de ingrediënten en te zien hoe goed het is voor jouw lichaam en gezondheid. Meer dan 10 miljoen smartphonegebruikers hebben de gratis app ondertussen gedownload, maar mogen we de weergegeven informatie wel blindelings vertrouwen? Vooral wat voedingsproducten betreft, heeft Test-Aankoop z’n twijfels.

Hoe bepaalt Yuka de score van een voedingsproduct?

De nutritionele samenstelling (Nutri-Score) telt in de eindscore mee voor 60%, eventuele additieven voor 30% en een biolabel voor 10%. Op basis van die cijfers geeft Yuka een driedelige beoordeling weer: een score op 100, een kleurencode van groen tot rood) en een waardering van  uitstekend tot slecht.

Waarom moeten we de resultaten met een korrel zout nemen?

“Yuka baseert zich soms op veronderstellingen (bio is beter, producten met zoetstoffen zijn beter, geur- en smaakstoffen zijn additieven, ...), waardoor de resultaten van het algoritme vertekend kunnen zijn en alternatieven soms onterecht als gezonder worden aangeduid”, zo meldt Test-Aankoop. “Biologische olijven krijgen bijvoorbeeld een betere score, ook al bevatten ze veel meer zout dan niet-biologische olijven. En ook al zijn de voedingswaarden van beide producten gelijk, toch wordt de niet-biologische honing (30/100) bestempeld als “gemiddeld”, terwijl de biologische honing (60/100) “goed” scoort. Bovendien is alles relatief: een product dat ‘gemiddeld’ scoort bij 100 gram, kan bij een consumptie van slechts 5 gram geen probleem opleveren. Een ander voorbeeld: het is niet omdat jouw ontbijtgranen biologisch zijn, dat je ze elke ochtend mag eten. Het is goed dat Yuka afstand neemt van marketing, greenwashing en gezondheidsclaims, maar er is toch een gebrek aan nuance”, klinkt het. Dat gebruikers de databank zelf kunnen aanvullen en daarbij ingrediënten kunnen vergeten of weglaten, met een foutieve score als gevolg, zet de app nog meer in de wind.

Yuka voor de modesector

Moeten we Yuka massaal deleten? Dat nu ook weer niet, want de app heeft het uiteraard in de meeste gevallen bij het rechte eind. Ook qua analyses van cosmeticaproducten. Verschillende zaken en bedrijven uit de modesector dromen zelfs al van een gelijkaardige app voor kledij.

Lees ook: Nieuwe overheidscampagne zet Nutri-Score in de kijker

Bronnen:
www.test-aankoop.be
www.health.belgium.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram