Onregelmatig hartritme: Hoe kan je zelf je hartritme meten?

123-hartslag-meten-pols-02-18.jpg

nieuws Voorkamerfibrillatie (VKF) is de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij VFK slaat het hart bij wijze van spreken op hol en is de hartslag onregelmatig en veel te hoog. Omdat voorkamerfibrillatie bij sommige mensen slechts af en toe opkomt of ongemerkt verloopt, kan het nuttig zijn om regelmatig zelf uje hartritme in rust te controleren. Zeker als je ouder bent dan 65 of hartproblemen hebt. 

Lees ook: Hartritmestoornissen: moet u vanaf 40 jaar regelmatig uw polsslag meten?

Ook tijdens sportbeoefening kan het zinvol zijn om je hartslag op te volgen om een beeld te krijgen van de hevigheid of intensiteit waarmee je oefent. Dat gaat het best met een hartslagmeter. Vaak is dat een band die je ter hoogte van het hart draagt en die signalen naar een polshorlogemeter of activity tracker doorstuurt. Ook veel stappentellers hebben tegenwoordig deze functie. Er zijn ook wearables en sporthorloges met een geïntegreerde hartslagmeter.

Er bestaan verschillende methoden om zelf je polsslag te meten.

1. Polsslag handmatig meten
• Plaats 3 vingers op de gestrekte pols van de andere hand, aan de basis van de duim, tussen de pees en de duim en de zijkant van het polsbeen.
• Voel je de polsslag niet? Verhoog dan de druk of verplaats je vingers een beetje.
• Tel het aantal slagen gedurende 30 seconden. Verdubbel het aantal om het aantal slagen per minuut te krijgen. Het normale ritme ligt tussen 50 en 100 slagen per minuut.

2. Elektronische meting
Er bestaan tegenwoordig speciale apparaatjes (smartwatch…)  en apps voor je smartphone om je polsslag te meten. Installeer zo'n app en meet je polsslag volgens de instructies.

Hartritme meten via een app op doktersvoorschrift 
FibriCheck® is een medische app voor de opsporing van voorkamerfibrillatie op basis van kleurveranderingen in de vingertop gemeten door de camera van een smartphone. Deze innovatieve app werd ontwikkeld door de Limburgse start-up Qompium in samenwerking met de Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg, en is enkel op medisch voorschrift beschikbaar.  

FibriCheck behoort ook tot één van de 24 goedgekeurde projecten van actiepunt 19 van Plan eGezondheid, een initiatief van minister Maggie De Block waarbij ze met acht Vlaamse centra bekijken hoe FibriCheck optimaal gebruikt kan worden in de klinische praktijk. 

Met FibriCheck kan je via de app op je smartphone je hartritmeregistraties meten door je vinger 60 seconden op je camera te plaatsen. Alle informatie wordt automatisch doorgestuurd naar je arts. Bij een positieve meeting kan de arts tijdig ingrijpen. 

Wanneer moet je je huisarts contacteren?
Een normaal hartritme is regelmatig. Bij volwassenen ligt het aantal slagen per minuut tussen de 60 en 100. Bij inspanning kan dit oplopen tot 160 en meer slagen per minuut.

• Indien je polsslag in rust trager is dan 40 per minuut of sneller dan 120 per minuut.
• Indien je polsslag onregelmatig is: soms snelle en soms trage slagen.
• Indien je hartkloppingen gepaard gaan met klachten van bijvoorbeeld duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst, kortademigheid, flauwvallen, vermoeidheid, enz.

Bronnen:
http://www.plan-egezondheid.be/actiepunten/19-mobile-health/
https://academic.oup.com/europace/article-abstract/19/10/1589/3925674
https://www.nice.org.uk/guidance/mtg13/documents/watchbp-home-a-for-diagnosing-and-monitoring-hypertension-and-detecting-atrial-fibrillation-appendix-to-sponsors-submission-de-novo-cost-analysis2


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram