Ondersteunende zorg essentieel bij behandeling kanker

123-pallaitieve-zorg-thuis-ziek-02-19.jpg

nieuws

Jaarlijks krijgen 76.000 Belgen te horen dat ze kanker hebben. Het verdict is hard en de weg vaak lang, maar de manier waarop de patiënten behandeld worden, is in de voorbije jaren sterk veranderd. “We evolueren naar een integratieve aanpak waarbij we de behandeling met wetenschappelijk erkende ondersteunende zorg combineren”, vertelt Dr. Ingrid Theunissen, specialist op het vlak van integratieve geneeskunde. Zo kan de patiënt de neveneffecten van de ziekte of van conventionele therapieën zoals chemo of bestraling beter opvangen, waardoor de levenskwaliteit stijgt, en dat is essentieel voor het welslagen van de behandeling. Maar wat houdt die ondersteunende zorg precies in? Enkele belangrijke aspecten uitgelicht. 
Een persoonlijke benadering
Het medisch team bepaalt in overleg met de patiënt de ondersteunende zorg die het best aansluit bij zijn profiel, afhankelijk van zijn toestand en zijn specifieke behoeften. Die behoeften worden nadien in elke fase van de ziekte en behandeling opnieuw geanalyseerd, zo wordt de zorg ook aangepast waar nodig. 
Preventieve zorgverlening
De zorgverlening gaat al van start vóór de allereerste behandeling, dus voor de eerste neveneffecten de kop opsteken. Op die manier worden ze niet alleen in de kiem gesmoord, maar is er ook een kleinere kans dat ze later opnieuw opduiken. “Bovendien voorkom je zo dat patiënten zich aan ongecontroleerde zelfmedicatie wagen, de doeltreffende conventionele behandeling staken of zich wenden tot kwakzalvers”, aldus Dr. Theunissen.
Oog op de levenswijze
De ondersteunende zorg zet ook in op het promoten van gezondheid. De levenswijze van de patiënt beïnvloedt namelijk zijn algemene gezondheidstoestand én de slaagkansen van zijn behandeling. 
Homeopathie
Homeopathie biedt geen wondermiddel tegen kanker, maar wel een aanvullende therapeutische zorg bij een conventionele behandeling, zonder daarbij die behandeling te verstoren. Een derde van de patiënten kiest dan ook voor homeopathische geneesmiddelen om zaken als gewrichtspijn, misselijkheid en post-chirurgische bloedingen aan te pakken.

Bronnen:
https://kankerregister.org  
www.kanker.be
www.allesoverkanker.be 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram