Stress zorgt inderdaad voor grijze haren

123-man-ouder-baard-grijs-12-18.png

nieuws

Het is een geijkte uitdrukking, dat je grijze haren krijgt van stress. Maar het bevat ook een grond van waarheid, zo toonden wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Harvard en de Braziliaanse Universiteit van São Paulo. Ze leggen de schuld bij stresshormonen die tot in onze haarwortels doordringen en ervoor zorgen dat er geen kleurpigment meer aangemaakt wordt.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand eerder grijs wordt dan een ander. Je genen spelen een belangrijke rol, dus je kan het een en ander al afleiden uit de leeftijd waarop je ouders grijze haren kregen. Ook je voedingsgewoonten lijken een invloed te hebben.

Kleurpigmentvorming verstoord

Maar stress heeft dus evenzeer een aanzienlijke impact, zo suggereert de nieuwe studie, die werd gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsmagazine Nature. De wetenschappers ontdekten dat de oorzaak van dit fenomeen ligt bij het zogenaamde sympathische zenuwstelsel, dat de hersenen verbindt met de rest van het lichaam en geactiveerd wordt wanneer we geconfronteerd worden met bedreigende situaties.

In stresserende situaties levert dit zenuwstelsel de stresshormonen adrenaline en noradrenaline aan ons lichaam. Die noradrenaline, die onder meer je bloeddruk doet stijgen, blijkt tot in de haarwortels door te dringen. Daar zitten de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine, de kleurpigmenten die onze haarkleur bepalen. De noradrenaline blijkt het proces van melanineproductie te verstoren, zodat er bij nieuwe haren geen kleurpigment gevormd word, wat die haren dus grijs maakt.

Permanente schade

De wetenschappers trokken hun conclusies op basis van experimenten op muizen, die onderworpen werden aan verschillende vormen van stress, door bijvoorbeeld lichtflitsen en het optillen van hun kooi. “De impact van stress was veel groter dan ik had verwacht”, vertelde hoofdonderzoeker Ya-Chieh Hsu. “Al na enkele dagen waren alle kleurpigmentvormende stamcellen bij de muizen verloren. En als ze eenmaal weg zijn, kan je geen kleurpigment meer aanmaken. De schade is permanent.”

Zoeken naar behandelingen

De bevindingen kunnen een nieuw licht werpen op de bredere effecten van stress op bepaalde organen en weefsels. De onderzoekers hopen dat nieuwe studies hierop kunnen voortbouwen om behandelingen te vinden die de schadelijke effecten van stress kunnen stoppen of terugdraaien. 

Bronnen:
https://www.sciencedaily.com
https://www.vrt.be/vrtnws
https://www.nytimes.com
https://www.medicalnewstoday.com/


Lees ook: Waarom word je grijs en kaal als je ouder wordt?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram