Schoonheidsslaapjes bestaan ook buiten sprookjes

unsplash_slaap_vrouw_bloemen_2020.jpg

nieuws

Schoonheidsslaapjes zouden wel eens echt kunnen bestaan, zo suggereert onderzoek van de Britse Universiteit van Manchester. Meer zelfs: behalve onze huid opknappen, zou een goede nachtrust in het algemeen een belangrijk deel van onze lichaamsbouw herstellen, zodat we verkwikt aan een nieuwe dag kunnen beginnen. 

Door experimenten op muizen, slaagden de Britse onderzoekers er in om een nieuw licht te werpen op de manier waarop we ons bindweefsel onderhouden. Bindweefsel zoals bot, huid, pezen en kraakbeen vormt een onontbeerlijk fundament van ons lichaam. Cruciaal in deze structuur is collageen, ons meest voorkomende eiwit, dat o.a. zorgt voor de elasticiteit en de sterkte van bindweefsel – waaronder dus onze huid.

Specifiek ontdekten de onderzoekers dat er twee vormen van zogenaamde fibrillen bestaan, dat zijn minuscule touwachtige collageenstructuren die onze cellen als het ware tot weefsels weven. We hebben dikkere en dunnere fibrillen, al zijn die benamingen relatief, want je hebt voor allebei een sterke microscoop nodig om ze te kunnen zien. 
Verf vernieuwen
De dikkere fibrillen blijven je hele leven hetzelfde, vanaf dat ze volledig gevormd zijn rond de leeftijd van ongeveer 17 jaar. De dunnere zijn veel brozer, die takelen iedere dag af door de uitdagingen waar we mee te kampen krijgen tijdens onze dagelijkse beslommeringen. Maar het goede nieuws is dat we ze iedere nacht tijdens onze slaap ook weer herstellen, zodat we na de rust opgeknapt ontwaken. Doorslaggevend in dit herstelproces zijn bepaalde genen die onze biologische klok regelen.

De hoofdauteur van de studie, Professor Karl Kadler, maakte de vergelijking met een bakstenen muur in huis. “De bakstenen in de muren vormen een onveranderlijk deel van je huis, terwijl de verf op de muren om de zoveel tijd vernieuwd moet worden,” legde hij uit.
Beter biologisch begrip 
Volgens de wetenschappers kunnen deze inzichten bijdragen tot een betere kennis van ons biologisch functioneren, op het meest fundamentele niveau. Ze kunnen ons bijvoorbeeld helpen om beter te begrijpen hoe onze wonden genezen en hoe we ouder worden. 

De Britse studie is gepubliceerd in het vakblad Nature Cell Biology.
https://www.sciencedaily.com/

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram