Pijn bij het vrijen kan verholpen worden

123m-koppel-sex-bed-20-8.jpg

nieuws

Maar liefst een op de drie vrouwen heeft wel eens pijn bij het vrijen. Een op de tien vrouwen heeft zelfs een genitale pijnstoornis. De meerderheid gaat niet naar de dokter, uit schaamte, of gebrek aan vertrouwen dat er iets gaat veranderen. En dat terwijl er wel degelijk iets aan te doen is. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.

De studie onderzocht welke factoren van invloed zijn op pijn bij vaginale penetratie. Zij stelde vast dat vrouwen die niet in staat zijn tot gemeenschap, vaker negatieve associaties met seks hebben. Door exposuretherapie (confrontatie aangaan met waar je bang voor bent) konden deze negatieve associaties in positieve zin worden veranderd. Na behandeling bleken de meeste koppels (90 procent) in staat tot geslachtsgemeenschap. Tevens testte de studie de invloed van seksuele opwinding op de ervaring van vaginale druk met een vaginaal drukinstrumentje. Met behulp van dit instrument werd voor het eerst aangetoond dat (expliciete) seksuele stimulatie belangrijk is voor een plezierige vaginale druk bij penetratie. Bovendien bleek dat vaginale druk als opwindend wordt ervaren door vrouwen zonder seksuele klachten.

Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram