- VIDEO. Slim gedaan of vooral onsportief? Ronald Koeman junior gaat viraal na flater van formaat
- Passanten merken brand op in appartement en proberen bewoners te redden, maar raken zelf ingesloten door rook
- Boos AS Roma wil gestaakt duel tegen Udinese niet uitspelen op 25 april wegens drukke kalender: “Dit is een onrechtvaardig besluit”
Experts waarschuwen voor plastic lepels, gardes en spatels tijdens het koken
nieuws
Gebruik tijdens het koken geen plastic lepels, gardes en spatels. Door de warmte kunnen er gevaarlijke stoffen in ons voedsel belanden, waarschuwen Duitse gezondheidsexperts.
Wanneer plastic kookgerei gebruikt wordt wanneer voedsel boven de 70 graden verhit wordt, kunnen er schadelijke oligomeren vrijkomen en in het voedsel belanden. Wanneer die in hoge dosissen genuttigd worden, kunnen ze leiden tot aandoeningen aan de lever en de schildklier. Ze worden ook gelinkt aan kanker, onvruchtbaarheid en hoge cholesterol.
De waarschuwing komt van het Duitse voedselagentschap. Het is niet voor het eerst dat het gebruik van plastic tijdens het koken afgeraden wordt. Veel plastic kookgerei is gemaakt van synthetische chemicaliën om hoge temperaturen aan te kunnen en vetvrij te blijven.