1 op 5 Vlamingen neemt slaappillen op doktersvoorschrift

123-slaapprobl-slaappillen-03-18.jpg

nieuws

Maar liefst 1 op de 5 Vlamingen en zelfs 1 op de 4 vrouwen neemt of nam al slaappillen op doktersvoorschrift. En dat terwijl alternatieven in veel gevallen een meer duurzame en gezonde oplossing zijn voor slaapproblemen. Partena Ziekenfonds lanceert daarom #mijnslaap, een sensibiliseringsactie om mensen anders en beter te leren slapen.

Lees ook: Slaappillen met en zonder voorschrift: wat is het effect?

Cijfers tonen aan dat de helft van de Vlamingen acuut slecht slaapt en dat 1 op 10 lijdt aan chronische slaapproblemen. Het belang van een goede nachtrust hoeft ondertussen niet meer uitgelegd te worden, wél hoe we de goede nachtrust kunnen bereiken. Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat 1 op 5 slaappillen op doktersvoorschrift neemt of al genomen heeft; bij vrouwen loopt dat op tot 1 op 4. Nog eens 16% neemt of nam al natuurlijke slaappillen zonder doktersvoorschrift. Mensen vinden het in veel gevallen makkelijker om een slaapmiddel te nemen, dan om er actief iets aan te doen- ook al lopen we ook niet graag te koop met het nemen van die slaappillen. Door die taboesfeer zijn ook andere, meer duurzame oplossingen voor slaapproblemen te weinig bekend.
 
Geen effect op dieperliggende oorzaken
Want slaappillen zijn niet zo onschuldig als ze lijken: de meeste kalmerings- en slaapmiddelen behoren tot de categorie van de benzodiazepinen. Die middelen werken op het niveau van de hersenen en zijn efficiënt tegen angst- en slaapstoornissen. Maar ze veranderen niets aan de dieperliggende oorzaken van slapeloosheid, en ze hebben heel wat ongewenste effecten: vermoeidheid en slaperigheid, verminderde waakzaamheid, geheugen- en concentratiestoornissen, coördinatieproblemen, hoofdpijn, trillen, duizeligheid, depressie, verwarring etc.

“Automatisch naar pillen grijpen hoort bij de huidige “quick-fix” cultuur”, legt Dr. Inge Declercq neurologe en slaapexpert uit. “Slapeloosheid is echter veel te complex om door een pilletje te worden opgelost. Een slaappil zorgt er enkel voor dat je hersenen meer knock-out zijn ’s nachts, maar lost het teveel wakker zijn ’s nachts niet op en zorgt enkel voor nog meer problemen, zowel op korte als lange termijn. Onderzoek waarbij de slaapkwaliteit van goede slapers werd vergeleken met deze van slapelozen met slaappillen en zonder slaappil, toonde dat de totale wakker tijd ’s nachts en de hoeveelheid diepe slaap bij de slapelozen zowel met als zonder slaappil slechter waren dan de goede slapers. Met een slaappil heb je dus alleen de indruk dat je beter slaapt, maar in werkelijkheid krijg je er zeker niet meer herstellende slaap voor in de plaats.”
 
Alternatieven
Slapen kun je leren. Om slaapproblemen te verhelpen neem je best eerst je ‘slaaphygiëne’ onder de loep. Geen blauw licht voor je gaat slapen, meer bewegen en daglicht, niet zwaar eten laat op de avond, een goed bed en een aangepast kussen. Zo’n kleine ingrepen kunnen al snel een verschil maken voor je slaapkwaliteit.
Ook slaaptherapie, in een slaapcentrum, of online, kan slapeloosheid verhelpen. Maar die cognitieve gedragstherapie voor insomnia is helaas vaak nog te weinig gekend. Uit de bevraging blijkt dat maar 1% van de Vlamingen ooit slaaptherapie volgde, terwijl dit voor 80% van de mensen met slapeloosheid doeltreffend kan zijn. In de andere 20% van de gevallen zijn andere maatregelen of therapieën nodig, vaak omdat er een bijkomende lichamelijke of medische oorzaak is, zoals bv. slaapapneu. “Cognitieve gedragstherapie insomnia is de erkende eerstelijnsbehandeling voor slapeloosheid. Ja, dat vraagt wel wat gewoontes veranderen. Maar als jij kan kiezen tussen niets veranderen en een pil slikken die schadelijk is voor je of je probleem daadwerkelijk bij de horens pakken om zowel je levens- als je slaapkwaliteit te verbeteren, is de keuze dan niet snel gemaakt?” aldus Dr. Declercq.
 
Nieuwe campagne #mijnslaap
Om de feiten van de fabels te onderscheiden en om de slaapproblematiek in Vlaanderen aan te pakken, lanceert Partena Ziekenfonds een nieuwe campagne: #mijnslaap. 
 
Tips, getuigenissen over o.a. slaaptherapie en meer info over hoe je goed kan leren slapen vind je op www.mijnslaap.be


Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram