Heeft het eten van munt of het drinken van muntthee voor- of nadelen tijdens chemotherapie of bestraling?

123-kruiden-munt-08-15.jpg

nieuws

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van munt als smaakmaker in de keuken of als muntthee voordelen heeft tijdens bestraling of chemotherapie. Mucositis (slijmvliesontsteking) in de mond wordt er mogelijk door verminderd. Andere bijwerkingen zijn niet onderzocht. Er zijn ook geen aanwijzingen dat het gebruik nadelen heeft tijdens bestraling of chemotherapie. Er is daarom geen bezwaar om munt in deze vorm te gebruiken.

Van de veel sterkere pepermuntolie is onduidelijk wat het effect is tijdens bestraling of chemotherapie. Uit voorzorg is het advies om geen pepermuntolie te ‘eten of te drinken’ tijdens bestraling of chemotherapie. Pepermuntolie ‘snuiven’ of met pepermuntolie stomen bij verkoudheid kan echter geen kwaad. Op dit moment is het bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp nog beperkt. De volgende informatie in dit artikel is gebaseerd op eerste indicaties.

De blaadjes van de muntplant (Mentha) bevatten stoffen met een eigen geur en verfrissende smaak. De bekendste daarvan is menthol. Er zijn verschillende soorten munt zoals pepermunt, watermunt, aarmunt en kruizemunt.

Geneeskrachtige eigenschappen van munt
Naast het gebruik van munt als smaakmaker, worden er ook geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven. Zo zou munt maag-darmproblemen verminderen en helpen tegen misselijkheid en braken. Studies laten inderdaad zien dat pepermuntolie kan helpen bij de behandeling van het prikkelbaar darmsyndroom. Voor andere geneeskrachtige eigenschappen is er onvoldoende bewijs.

Helpt munt bij chemotherapie en bestraling?
Er zijn nauwelijks studies gedaan waarin gekeken is naar munt en het verminderen van bijwerkingen van chemotherapie en bestraling. Studies laten wel zien dat het in de vorm van aromatherapie niet helpt om misselijkheid na een operatie te verminderen.
Onderzoek bij proefdieren waarbij pepermuntolie via een slangetje direct in de maag of het buikvlies werd gebracht laat zien dat pepermuntolie kan helpen bij het verminderen van bijwerkingen van bestraling. De misselijkheid nam af, vitale organen werden beschermd (maagdarmkanaal, beenmerg, testikel) en de sterfte als gevolg van de bestraling nam af. Er is niet gekeken of pepermuntolie kan beschermen tegen brandwonden die kunnen ontstaan na bestraling. Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Bovendien hadden de proefdieren geen tumoren waardoor onduidelijk is wat het effect van pepermuntolie op kanker is.

Slijmvliesontsteking ofwel mucositis in de mond is een vervelende bijwerking van sommige soorten chemotherapie. In een studie bij 60 mensen die deze chemotherapie kregen, is gekeken of het spoelen van de mond met een salie-tijm-munt thee de mucositis kon voorkomen. De ene helft van de mensen moest viermaal daags spoelen met salie-tijm-munt thee en daarnaast de mond gewoon verzorgen. De andere helft van de mensen moest alleen de mond gewoon verzorgen. De gewone mondzorg betekende vier keer per dag de mond spoelen met een zoutoplossing en twee maal daags de tanden poetsen. Vijf dagen na de chemotherapie hadden mensen in de salie-tijm-munt thee groep minder vaak mucositis dan in de controlegroep. De mensen zijn echter niet langdurig gevolgd, dus het effect van deze thee op de lange termijn is onbekend. Ook zullen resultaten van deze studie nog bevestigd moeten worden in grotere gecontroleerde studies.

Veiligheid
Er zijn geen studies gedaan naar de veiligheid van munt als keukenkruid en muntthee. Het gebruik ervan kent echter wel al een lange historie. Daaruit blijkt niet dat munt bij regulier gebruik onveilig is. Er zijn wel studies gedaan naar de veel sterkere pepermuntolie. Bij gezonde mensen en bij gebruik volgens de bijsluiter, zijn ongewenste bijwerkingen zeldzaam. Er zijn wel enkele uitzonderingen en aandachtspunten:
  • Pepermuntolie kan zuurbranden veroorzaken, waarschijnlijk door het ontspannen van de slokdarmspieren. Mensen met deze klachten dienen daar rekening mee te houden.
  • Mensen kunnen allergisch reageren op pepermunt.
  • Zonder medische begeleiding wordt het gebruik van pepermunt(olie) tijdens zwangerschap en lactatie afgeraden. Dit geldt ook voor het gebruik door kinderen.
  • Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van pepermuntolie tijdens chemotherapie en bestraling.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram