Is suiker de oorzaak van diabetes?

123-suiker-09-19.jpg

nieuws

Diëten die suiker volledig weglaten uit het voedingspatroon zouden ziektes zoals diabetes type 2 kunnen voorkomen en zelfs genezen. Maar is dat wel zo?

Diabetes, ook bekend als suikerziekte, is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die ervoor zorgen dat je eigen lichaam niet meer in staat is om zelf je bloedsuikerwaarden in evenwicht te houden. Het lichaam kan bijvoorbeeld weinig of geen insuline aanmaken, of er minder gevoelig voor zijn geworden. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Insuline is dus belangrijk om die bloedsuikerspiegel in balans te houden.

De twee belangrijke soorten diabetes zijn diabetes type 1 en type 2. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Bij diabetes type 1 vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Daarom moet je met dit type diabetes een paar keer per dag insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen. Bij diabetes type 2 hoeft dat meestal niet. Type 2 komt het meest voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben dit type. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam of hebben een verlaagde gevoeligheid. Dit type ontstaat doorgaans op oudere leeftijd, hoewel het tegenwoordig ook vaker bij jongeren voorkomt. In tegenstelling tot type 1 hangt diabetes type 2 sterk samen met overgewicht en weinig bewegen. Het ontstaat meestal heel geleidelijk met weinig klachten.

Hoe krijg je diabetes type 2? En wanneer?
Het grootste deel van de mensen met diabetes type 2 is 65 jaar of ouder. Gedurende je leven gaat je bloedsuikerspiegel heel langzaam omhoog. Hoe ouder je wordt, hoe hoger je bloedsuikerspiegel. Eigenlijk is het dus een kwestie van tijd. Wanneer in je leven de bloedsuikerspiegel te hoog wordt, verschilt wel erg per persoon. Dat is grotendeels genetisch bepaald. Sommige mensen, vooral mensen met veel diabeten in de familie, hebben aanleg om het eerder te krijgen.

Met een gezonde leefstijl kun je je bloedsuikerspiegel zelf een beetje sturen. Hoe meer suiker je eet, hoe lastiger je het voor je lichaam maakt. Je moet dan namelijk meer insuline maken. Op een bepaald moment kom je aan je plafond, dan kun je niet meer insuline aanmaken en dus niet meer suiker verwerken. Waar dat plafond ligt, is een van de genetische factoren die bepaalt wanneer je diabetes krijgt.

Kun je dan zeggen dat je van veel suiker eten diabetes krijgt? Zo lang je geen overgewicht hebt, voldoende in beweging blijft en een verdraaglijke hoeveelheid suiker eet, blijft je insulinegevoeligheid ook goed. Suiker speelt alleen een rol bij de ontwikkeling van diabetes wanneer je voldoende genetische aanleg hebt.

Te veel is nooit goed
Helemaal geen suiker eten zorgt er dus niet voor dat je geen diabetes type 2 krijgt, of dat je het geneest. Maar net zoals met veel andere dingen: alles waar “te” voor staat is niet goed. Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram