Sensibiliseringscampagne wil seksueel grensoverschrijdend gedrag helpen voorkomen

av_mouton2_2019.png

nieuws

“Is ’t oké?” Dat is niet altijd even duidelijk als de hormonen een hoge vlucht nemen. Maar ben je niet zeker, dan check je het gewoon even. Het is de insteek van de nieuwste sensibiliseringscampagne van Sensoa, zij-kant en vzw Zijn. 

Met social media-filmpjes met influencers, een digitale FlirterTwister en zelftest, Eva Mouton-cartoons en acties naar hoger en secundair onderwijs zetten ze iedereen aan om bij twijfel de check te doen. Dat kan seksueel grensoverschrijdend gedrag helpen voorkomen. 

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding: “De voorbije jaren is de aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag enorm vergroot, bijvoorbeeld met #metoo. Niet het minst dankzij vele persoonlijke getuigenissen. Wederzijdse toestemming is essentieel. En als er daarover twijfel bestaat? Dan moet je het vragen, zo simpel is het. Met “Is ’t oké?” willen we daarvan de logische reflex maken.”

Check of er toestemming is in de grijze zone
Een flirterig berichtje, een vluchtige aanraking, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is ’t oké, soms ook niet. De grijze zone, waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking of handeling door de beugel kan, blijkt groot te zijn. Vaak is het niet duidelijk waar de grenzen liggen. Nochtans is het glashelder: zo goed als alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft. Dat kan uitdrukkelijk of stilzwijgend, maar vaak ontbreekt deze toestemming.

De campagne sensibiliseert en verhoogt de bespreekbaarheid van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via diverse campagne-uitingen wordt iedereen uitgenodigd om na te denken over eigen gedrag en het belang van toestemming. 

- Doe de check bij jezelf. Krijg ik signalen dat er toestemming is en zal mijn partner kunnen aangeven of hij of zij het nog fijn vindt?
- Doe de check bij de ander. Het is nu eenmaal geen exacte wetenschap; soms weet je  niet of de ander met je gedrag gediend is. Check het dan even. 
- Doe de check als omstaander. Het kan een groot verschil maken als je als omstaander even tussenbeide komt. Dat kan aan de hand van de slagzin “Is ‘t oké?”
 
Een noodzakelijke campagne 
Dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een ernstig probleem is, blijkt al langer uit cijfers. 8,1% van de bevraagde Vlamingen maakte seksueel grensoverschrijdend gedrag mee na 18 jaar (13,8% van de vrouwen tegenover 2,4% van de mannen (Sexpert-studie, 2013). 
Bij minderjarigen is de situatie nog erger. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 1 op de 5 meisjes en 1 op de 10 jongens seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakte vóór 18 jaar .

Meer informatie:
Op de campagnewebsite horenzienenpraten vind je een zelftest om je eigen seksueel gedrag te checken.
- De FlirterTwister kan je spelen op Allesoverseks.be van Sensoa.
- Heb je nog vragen? Bel dan naar 1712, de hulplijn voor elke burger die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling.

Bronnen:
www.sensoa.be

Lees ook: 30% werknemers geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag op het werk

bron: Sensoa

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram