13 wintertips voor wie last heeft van psoriasis

123-psoriasis-hand-04-19.png

dossier

Psoriasis is een veel voorkomende chronische ontstekingsziekte van de huid gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte schilfers. Vaak voelen deze vlekken verdikt aan. De huiduitslag komt vooral voor op de hoofdhuid, de strekzijde van knieën en ellebogen, de onderkant van de rug, de benen en armen, de handen en voeten, de lichaamsplooien en het gezicht (vrij zeldzaam). Ongeveer 2 tot 3% van de Belgen heeft psoriasis. De ziekte treft mensen van alle leeftijden, maar begint meestal op jongvolwassen (twintigers) of latere leeftijd (60+). De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Wanneer één van beide ouders, een broer of een zus, psoriasis hebben, is er 16% kans dat men de ziekte ook oploopt. Psoriasis kan niet genezen worden, maar kan wel goed behandeld worden.

In de winter kan psoriasis verergeren. De winterse koude, de lagere luchtvochtigheid en de hoge binnentemperaturen, drogen de huid uit waardoor kleine scheurtjes en kloofjes kunnen ontstaan. Bij psoriasispatiënten leidt dat tot een toename van de klachten. Ook het gebrek aan zonlicht kan de psoriasis verergeren. Zonlicht heeft een ontstekingsremmend effect op de huid waardoor psoriasis vaak verbetert. Ongeveer tweederde van de mensen bij wie de diagnose psoriasis wordt gesteld, komt voor het eerst bij een arts in de winter of het voorjaar.

  1. In de winter kan je huid (extra) droog zijn, daardoor voelt de psoriasis schraler aan. Smeer de psoriasisplekken daarom in met vaseline of een andere vette zalf. Doe dit zeker na het baden of douchen, nadat je je handen hebt gewassen en voor je gaat slapen.
  2. Gebruik ook een beschermende middel tegen schrale lippen.
  3. Bescherm je huid met een aangepaste zonnecrème tegen de winterzon.
  4. Draag bij koud weer aangepaste kledij als je buiten gaat om je huid te beschermen: een muts, handschoenen, sjaal... Vermijd irriterende stoffen zoals wol of zware, schurende stoffen zoals denim. Draag liever verschillende laagjes met op de huid zachte materialen zoals katoen, bamboe, hennep of de nieuwere synthetische materialen. Duffel je ook niet te dik in want zweten kan psoriasis verergeren.
  5. Centrale verwarming veroorzaakt droge lucht in huis. Gebruik daarom eventueel een luchtbevochtiger in huis.
  6. Drink voldoende, vooral water.
  7. Neem niet al te lange hete douches of baden. Door lang en heet douchen verdwijnt de natuurlijke vetlaag op de huid die uitdroging tegengaat. Een bad (in niet te warm) water is beter dan een douche. Gebruik de douche (met lauwwarm water) alleen voor het wassen en afspoelen.
  8. Gebruik bij het baden of douchen liever geen zeep, gebruik beter badolie. Wrijf de huid niet droog maar dep hem droog. Smeer de huid altijd goed in na het baden of douchen.
  9. Neem af en toe ook eens een kalmerend bad met (dode zee) zout of zemelen. Het helpt om de schilfers los te maken, de jeuk te verbeteren en het werkt relaxerend. Smeer de huid altijd goed in na het baden.
  10. De zonnebank is geen goed idee. De zonnebank zal je psoriasis niet verbeteren, maar kan het zelfs erger maken. Bovendien is het slecht voor de huid. Dit komt omdat in de normale zonnebanken voornamelijk UVA-stralen zitten en nagenoeg geen UVB-stralen die wél gunstig zijn bij psoriasis. UVA-stralen hebben zonder een speciale voorbehandeling (PUVA, waarbij UVA-licht gecombineerd wordt met het geneesmiddel psoraleen) weinig effect op de psoriasis.
  11. Ook sauna is geen goed idee. Uit het weinige onderzoek dat hierover gepubliceerd is blijkt dat de gewone sauna meestal geen enkel effect heeft op psoriasis maar de symptomen soms kan verergeren. Plots en overmatig zweten kan leiden tot jeuk en ontsteking van de psoriasisletsels. Indien je toch naar de sauna gaat, begin dan met korte sessies en spoel met lauw in plaats van met koud water. Gebruik zeker geen producten die de ontsteking kunnen verergeren, zoals een handschoen van paardenhaar. Wat geldt voor de sauna geldt nog meer voor stoombaden of hammans: men zweet er nog meer en sneller en bovendien kan het de huid uitdrogen.
  12. Infecties zoals griep, een verkoudheid enz. kunnen je psoriasis verergeren. Laat je daarom vaccineren tegen de griep, en neem voorzorgsmaatregelen tegen verkoudheden (bv. handen geregeld wassen, ontsmetten met handgel). Vermijd ook situaties die je vatbaarder maken voor infecties (bijvoorbeeld fysieke of emotionele stress).
  13. Raadpleeg je arts wanneer de klachten toch verergeren. Misschien kan de medicatie aangepast worden, of kan tijdelijk een behandeling met lichttherapie met UVB of PUFA toegepast worden.

Lees ook: Wat is psoriasis en wat kan je eraan doen?

Bronnen:
www.psoriasis.nl
www.psoriasis.org/about-psoriasis/faqs/weather
www.dermanet.bewww.huidziekten.nl

Lees ook: Handen wassen: advies voor mensen met psoriasis of eczeem


Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram