Statines: bezint voor je begint

123-midic-pil-statinen-cholest-01-18.jpg

nieuws

In een nieuw rapport buigt het federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zich over de rol van statines bij de primaire preventie van hart- en vaatziekten.

Statines verlagen het cholesterolgehalte in het bloed, en verondersteld wordt dat ze daardoor het risico op een hartinfarct en beroerte verminderen bij primaire preventie, d.w.z. bij mensen bij wie die dit type probleem zich nog niet heeft voorgedaan. Maar om de echte gezondheidsvoordelen te kennen, moet men ook rekening houden met de bijwerkingen. Deze komen weliswaar niet vaak voor, maar kunnen wel ernstig zijn. Bij personen met een laag risico zijn de potentiële voordelen dus beperkt, terwijl het risico op bijwerkingen onveranderd blijft. 

Het inschatten van het risico van patiënten op hart- en vaatziekten en/of -incidenten is een taak van de behandelende arts. 
  • Bepaalde patiënten lopen alleen al door hun bestaande gezondheidstoestand een groter risico om binnen de 10 jaar aan een hart- en vaatziekte te overlijden: o.a. mensen die al een bekende hart- en vaatziekte hebben, met type 1 of type 2 diabetes, familiale hypercholesterolemie of met een chronische nieraandoening . 
  • Bij patiënten die deze specifieke gezondheidsproblemen niet hebben, moet de arts rekening houden met de unieke context van zijn patiënt, diens manier van leven en genetische en psychosociale risicofactoren. Als uit de gezondheidstoestand blijkt dat de patiënt een matig, verhoogd of sterk verhoogd risico loopt, moet eerst alternatieve mogelijkheden voor het gebruik van statines met hem worden besproken, zoals een aanpassing van de levensstijl door meer te bewegen, te stoppen met roken, gezonder te eten en minder alcohol te drinken. Als deze maatregelen niet afdoende blijken, kan een preventieve behandeling met statines worden overwogen. 
  • Volgens de huidige Belgische aanbevelingen kunnen statines voor primaire preventie best worden voorbehouden voor patiënten met een hogere LDL-C dan 115 mg/dl EN bij een risico tussen 5% en 10%. 
  • Ten slotte mag de patiënt geen vals veiligheidsgevoel krijgen: hij moet weten dat het nemen van een statine hem geen garantie biedt dat hij nooit een hart- of vaatincident zal hebben, en dat naast het nemen van het geneesmiddel, een gezonde levensstijl het belangrijkste blijft.

Momenteel krijgen ongeveer 1,5 miljoen Belgen ouder dan 40 jaar statines voorgeschreven, in 80% van de gevallen voor primaire preventie. Ter vergelijking: in 2002 gebruikten 400 000 Belgen deze geneesmiddelen. De therapietrouw ligt echter niet zeer hoog, vermits meer dan de helft van de gebruikers (55%) de behandeling na een tijdje staakt. 

Een gezonde levensstijl blijft de meest effectieve manier om hart- en vaatziekten, en de gevolgen ervan, te voorkomen, zegt het KCE. 

bron: kce.fgov.be/nl/de-rol-van-statines-bij-de-primaire-preventie-van-hart-en-vaatincidenten

Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram