Veel fouten op sociale media over medicatie bij zwangerschap

123-zw-bureau-werk-computer-31-8.jpg

nieuws

Op sociale media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Veel zwangere vrouwen gebruiken deze berichten als informatiebron. Uit een nieuwe analyse door het universitair ziekenhuis Radboudumc te Nijmegen blijkt dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen. 40 procent van de berichten die op dergelijke media geplaatst worden, bevat onjuiste informatie. 

De studie beschrijft ruim 1200 berichten, afkomstig van online fora en blogs tot Twitter en Facebook. 43 procent daarvan kwam niet overeen met de veiligheidsrichtlijnen van de Teratologie Informatie Service van bijwerkingencentrum Lareb, het kenniscentrum als het gaat om de effecten van medicijnen op de zwangerschap, het kind en de borstvoeding. Omdat veel vrouwen wel online op zoek gaan naar informatie over het gebruik van medicijnen tijdens hun zwangerschap, kan dergelijke foutieve informatie hun keuzes verkeerd beïnvloeden. 

Bij medicatie waarvan de richtlijnen duidelijk zijn (‘het is veilig’ of ‘het is niet veilig’) waren de berichten in vier van de vijf gevallen correct. Bij de meer genuanceerde categorieën ging het vaker mis. Voor medicijnen waarover niet genoeg bekend is om een advies voor zwangere vrouwen te geven waren de posts in 24% van de gevallen correct. Voor de medicatie die alleen op strikte indicatie wordt voorgeschreven was, zoals antidepressiva slechts 7% correct. Deze laatste twee categorieën worden online vaak onterecht omschreven als ‘veilig’ of ‘niet veilig’. “Paracetamol is veilig tijdens de zwangerschap, toch hebben we veel berichten gezien waarin het gebruik werd afgeraden. Ook ibuprofen, dat risico’s kan hebben voor het ongeboren kind, wordt vaak genoemd, waarbij gebruik soms ook veilig werd geacht.” In totaal werden 111 verschillende geneesmiddelen genoemd, waarvan 48% zelfzorgmiddelen.

Volgens de onderzoekers pleit het feit dat veel informatie die gedeeld wordt op social media incorrect is, voor de noodzaak van heldere communicatie door zorgverleners over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Dat geldt in het bijzonder voor medicatie op strikte indicatie, zoals antidepressiva. Want niet alleen degene die het bericht op internet zet heeft een incorrect beeld van de veiligheid. Voorgaande studies hebben ook laten zien dat dit soort informatie de beslissingen van zwangere vrouwen die deze berichten lezen kan beïnvloeden.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram