Waarom mogen enkel artsen botox en fillers uitvoeren?

123m-botox-man-01-17.jpg

nieuws

Sinds 2013 mogen in België enkel erkende artsen botox en rimpelvullers (fillers) inspuiten. Schoonheidsspecialisten zijn daartoe niet langer bevoegd. Maar reportagemagazine ‘Pano’ achterhaalde recent door undercoveronderzoek dat de wet over esthetische ingrepen allesbehalve strikt wordt nageleefd, met de nodige risico’s van dien.

Zowel botox als fillers zijn schoonheidsingrepen waarbij stoffen onder de huid worden geïnjecteerd en worden daarom ook ‘injectables’ genoemd. Ze moeten normaal om de paar maanden herhaald worden om het effect te behouden.

Botox of botulinetoxine is een gezuiverd eiwit dat de signaaloverdracht tussen zenuw en spier blokkeert, waardoor de spiersamentrekking geremd wordt en rimpels verzachten of helemaal verdwijnen. Het wordt vooral gebruikt tegen rimpels naast de ogen (kraaienpootjes), in het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen. 

Voor rimpelvullers of fillers worden verschillende stoffen gebruikt, waarbij onder andere hyaluronzuur populair is. Ze worden vaak aangewend voor het opvullen van rimpels en het vergroten van het volume en ‘corrigeren’ van lippen, neus, jukbeenderen en kin. 
Steeds populairder
Deze niet-chirurgische cosmetische ingrepen hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Zo zijn er in de Verenigde Staten in 2017 meer dan 800.000 behandelingen uitgevoerd met fillers, een stijging met 40% tegenover 2012. Dichter bij huis, in Nederland, onderging in 2016 een op de 53 vrouwen (tussen 18 en 70 jaar) een ingreep met botulinetoxine en een op de 49 een fillerbehandeling. 

De behandelingen zijn over het algemeen veilig, maar het is van het grootste belang om bij betrouwbare centra met erkende artsen aan te kloppen. Laat je dus niet zomaar behandelen in een achterkamertje van een schoonheidssalon, zonnestudio of kapper. Pas ook sterk op met praktijken in het buitenland.
Voorbeelden van klachten
Want er zijn wel degelijk risico’s aan verbonden, als er iets fout gaat. Zo kan bij botox een aangrenzende spier aangetast worden, met bijvoorbeeld een tijdelijk hangend ooglid als gevolg. Sommige patiënten hebben enkele dagen last van hoofdpijn of griepachtige symptomen. 

Bij fillers kan je kort na de behandeling last hebben van pijn, zwelling en overgevoeligheidsreacties maar dat gaat normaal binnen enkele dagen over. Ernstiger is het afsterven van huid, bijvoorbeeld  van stukken lip, als gevolg van schade aan bloedvaten. Er zijn ook klachten bekend die pas maanden na de behandeling opdoken: o.a. aanslepende pijn, ontstekingsreacties, knobbeltjes onder de huid en langdurige zwelling. Blindheid is een extreme en gelukkig ook zeer zeldzame complicatie maar komt voor – in Nederland werd er in 2016 één geval gerapporteerd. 

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, moet je deze behandelingen vermijden. 

Bronnen:

www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2019/pano-s2019a15/
nvcg.nl/over-nvcg/veldnormen-en-richtlijnen/

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram