Studenten en druggebruik: nieuw platform voor advies aan ouders

123-h-student-alc-drug-10-19.jpg

nieuws

Wanneer je zoon of dochter gaat studeren aan de hogeschool of universiteit heb je als ouder vaak het gevoel dat je je kind helemaal moet loslaten en dat je de controle verliest. Zeker als het warme thuisnest ingeruild wordt voor een kot of studentenhome. Tegelijk maak je je misschien ook zorgen over de weerbaarheid van zo’n jong volwassene omdat de omkadering (onder andere die van de middelbare school) wegvalt. Is je kind wel voldoende bestand tegen alle risicovolle verleidingen, zoals bijvoorbeeld drugs en alcohol, waarmee hij of zij tijdens het studentenleven sowieso in aanraking komt?  

Deze bezorgdheid is niet onterecht want uit een studentenbevraging die dateert van 2017 blijkt dat 9 op de 10 hogeschoolstudenten alcohol drinkt, waarvan de helft een verhoogd risico loopt op een problematisch drinkpatroon. Wat de illegale drugs betreft, is cannabis de koploper. Een kwart van de studenten gebruikte het minstens een keer tijdens dat academiejaar. 

Alcohol en andere drugs zijn dus een belangrijk thema voor studenten! Ouders denken vaak dat ze daarop geen invloed meer hebben, maar in geval van problemen zoekt de helft van de studenten hulp bij dichte familieleden (ouders, broers, zussen…). Thuis is een veilige basis waar ze tot rust komen, waar ze hun verhaal kwijt kunnen of waar ze hun wonden kunnen likken. Voor hun zoon of dochter blijven de ouders dus wel degelijk een belangrijke spil.

De Druglijn ontwikkelde een interactieve website oudersvanstudenten.druglijn.be die ouders helpt om een antwoord te vinden op een aantal belangrijke vragen rond deze problematiek, zoals: Hoe kan ik aan mijn kind nog grenzen aangeven als het zijn eigen beslissingen maakt? Moet ik dat als ouder wel nog proberen? 

Het heeft absoluut zin dat ouders betrokken blijven en het gesprek aangaan. Ze kunnen zelfs een belangrijke rol spelen! Door er met hun ouders over te praten, denken jongeren zelf na over wat ze oké vinden en wat niet. Ze zullen het niet altijd eens zijn met de grenzen die hun ouders aangeven, maar het geeft hen wel een referentiekader. Als studenten merken dat hun ouders geïnteresseerd blijven en hen door dik en dun steunen - ook wanneer ze fouten maken - dan is dat trouwens een hele geruststelling. Jongeren weten daardoor dat ze de kans krijgen om het voor zichzelf uit te zoeken.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram