Pepermuntolie verlicht prikkelbare-darmsyndroom

123-pepermuntolie-PDS-09-19.jpg

nieuws

Behoor jij tot de 10 à 15 procent van de bevolking bij wie het prikkelbare-darmsyndroom werd vastgesteld, dan heb je minstens drie maanden geregeld last van buikpijn en van een verstoord ontlastingspatroon. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ onderzochten voor het eerst wat er waar is van de aanwijzingen dat pepermuntolie verlichtend kan werken. 

Zo'n 10 tot 15 procent van de bevolking heeft last van  het prikkelbare-darmsyndroom (PDS). De aandoening kenmerkt zich met name door buikpijn en een verstoord ontlastingspatroon. Daarnaast heeft PDS ook een maatschappelijke impact. Denk aan ziekteverzuim, verminderde productiviteit en soms psychische klachten zoals angst of somberheid. 

In totaal werden 190 patiënten met PDS verdeeld over drie groepen. Eén groep kreeg acht weken lang driemaal daags een capsule met pepermuntolie die vrijkomt in de dunne darm. Een andere groep een andere capsule, waarvan de olie werd afgegeven in de dikke darm en de laatste groep kreeg een placebo. De resultaten laten zien dat de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven verschillende positieve effecten heeft ten opzichte van het placebo. Er werd minder buikpijn en fysiek ongemak (in de buik) gerapporteerd. Daarnaast werd ook de ernst van de PDS-klachten lager. De alternatieve capsule, waarbij de pepermuntolie wordt afgegeven in de dikke darm, bleek geen meerwaarde te hebben.

Ondanks deze positieve resultaten, voldoen pepermuntoliecapsules niet aan de voorwaarden van de Amerikaanse Food and Drug Administration en van het European Medicines Agency om als geneesmiddelen te worden erkend. Dat komt wellicht omdat de onderzoeksgroep te klein was. "Patiënten moeten dan ook niet denken dat pepermuntolie hét wondermiddel is tegen PDS. Ons onderzoek laat echter wel zien dat het wel degelijk verlichting kan bieden. Daarnaast is het zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig," aldus de onderzoekers. Hoewel pepermuntolie weinig bijwerkingen kent, is het is altijd aan te bevelen om eerst te overleggen met de behandelend arts, alvorens het middel in te nemen.

Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram