Waarom zijn groene groenten zo gezond?

In dit artikel
Waarom zijn groene groenten zo gezond?

dossier

Groene groenten zijn ware gezondheidsbommen voor ons lichaam. Maar weinig mensen eten er echter voldoende van. Er is nochtans keuze te over. De gezondste groene groenten zijn waterkers, snijbiet, bietenbladeren, spinazie en witlof. Maar ook Chinese kool, boerenkool en bladsla zijn hoog in voedingswaarde. We overlopen wat groene groenten precies doen voor ons lichaam.

Lees ook: Recept: roomsoep van groene groenten

Waarom moeten we groene groenten eten?

Getty_groenegroenten_2023.jpg

© Getty Images

Bijna elke groente die donkergroen van kleur is, voegt waarde toe aan je dieet. De familie van donkergroene bladgroenten levert nog extra veel voedingsstoffen. De voordelen op een rij:

  • Weinig calorieën: groene groenten zijn laag in calorieën. Een volle kop spinazie bevat bijvoorbeeld maar zeven calorieën. Een kopje boerenkool bevat ongeveer 33 calorieën en een kopje broccoli bevat iets meer dan 30 calorieën.
  • Macronutriënten: naast de hoeveelheid calorieën van een product moet je ook rekening houden met waar die calorieën vandaan komen. Groene groenten leveren complexe koolhydraten, vezels, eiwitten en heel weinig (of geen) vet. Een kopje spinazie levert iets meer dan een gram koolhydraten, voornamelijk uit vezels en een gram proteïne. Een kopje broccoli bevat ongeveer zes gram koolhydraten, 2,4 gram vezels en meer dan 2,5 gram eiwit. Door deze samenstelling van macronutriënten – vooral door de vezels en eiwitten - heb je lang een verzadigd gevoel, in tegenstelling tot zetmeelrijke groenten.
  • Micronutriënten: groene groenten zijn een rijke bron van mineralen zoals ijzer, calcium, kalium en magnesium. Ze leveren ook belangrijke vitamines, waaronder vitamine K, C, E en veel van de B-vitamines.
  • Fytonutriënten: veel donkergroene groentesoorten bevatten fytonutriënten, waaronder bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, die onze cellen beschermen tegen schade en onze ogen tegen onder andere ouderdomsproblemen. Donkergroene bladeren, zoals boerenkool, bevatten zelfs kleine hoeveelheden omega-3-vetten.
  • Vitamine K: dit is een in vet oplosbare vitamine en een belangrijke voedingsstof die je in veel donkergroene groenten vindt. Spinazie, broccoli, ijsbergsla, boerenkool en raapstelen zijn rijk aan vitamine K. Uit onderzoek blijkt dat deze vitamine nog belangrijker is dan we dachten en dat veel mensen er niet genoeg van binnenkrijgen. Vitamine K beschermt ons tegen ontstekingsziekten zoals artritis, kan diabetes helpen voorkomen en beschermt onze botten tegen osteoporose.
  • Ziektepreventie: onderzoek toont aan dat een hogere inname van groene bladgroenten bepaalde ziekten kan helpen voorkomen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neurology toonde aan dat een dieet met één portie groene bladgroenten per dag gepaard gaat met een langzamere leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Volgens een andere studie zou de consumptie van groene bladgroenten, waaronder kruisbloemige groenten, de incidentie van hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen.

Lees ook: Is vis met spinazie kankerverwekkend?

Hoe kook je groene groenten?

Groene groente verliest haar frisse kleur wanneer ze gekookt wordt. Door ze meteen na het koken te spoelen onder koud water, kan je het kleurverlies ietwat herstellen, maar er is een methode die nog beter resultaat geeft.


Hoe ga je te werk?

  1. Laat het water opkoken, doe dan pas de groente erin en voeg een klein snufje natriumbicarbonaat (baksoda) toe. Natriumbicarbonaat is niet alleen geschikt om je tanden wit te houden, het houdt ook je groente lentefris!
  2. Doe er nog een snufje gewoon keukenzout bij en laat de pot onbedekt, zonder deksel dus.
  3. Laat de (beet)gare groente vlak na het afgieten even schrikken in ijswater en giet ze in een vergiet.


    Lees ook: Zijn zakjes voorgesneden sla ongezonder dan verse sla?

    Lees ook: Hoe voorkom je dat gesneden witloof verkleurt?

    Bronnen:
    https://www.gezondheidsnet.nl
    https://www.medicalnewstoday.com
    https://n.neurology.org
    https://www.sciencedirect.com

    auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
    Laatst bijgewerkt: juni 2023

    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

    eenvoudig terug uit te schrijven
    Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
    volgopfacebook

    volgopinstagram