Smmmmoothiebowl: fris, tropisch en lekker zoet

Smoothiebowl.jpg

nieuws

Smoothiebowls zijn enorm populair en zorgen voor mooie plaatjes op social media. Maar wat is een smoothiebowl precies en hoe maak je zelf zo'n tropisch ogend kunstwerkje? 

Een smoothiebowl is niets anders dan een smoothie in een bowl, met lekkere (en Instagramworthy) toppings. Het is gemakkelijk en snel te maken en je hebt er niet zo gek veel ingrediënten voor nodig. Handig ook als je restjes fruit of groenten wil opgebruiken. Een smoothiebowl is erg verfrissend en lekker zoet. Perfect dus voor zomerse dagen. Bovendien doen ze je wegdromen naar exotische oorden!

Zo maak je een smoothie

Een smoothie maak je eenvoudig door ingrediënten in een blender op een lage snelheid te mixen. Fruit is vaak het hoofdingrediënt, dat zorgt voor een zoete smaak, maar je kunt gerust experimenteren met groenten om extra vitaminen binnen te krijgen.
Gebruik het best bevroren fruit, zo lijkt de smoothie wat op een ijsje (ijs als ontbijt - je kinderen zullen er verzot op zijn). Als vloeistof gebruik je (plantaardige) melk of yoghurt, dat zorgt voor een romige textuur. Je kunt ook kruiden zoals kaneel, kurkuma, gember of munt toevoegen. Door de heilzame werking van deze specerijen geef je je gezondheid meteen een boost. Experimenteren is de boodschap!
Zodra de smoothie een glad mengsel is, kun je het overgieten in verschillende kommetjes. Een uitgehold stuk fruit of een coconutbowl presenteren heel mooi, maar een gewone kom kan even goed!

Je smoothiebowl decoreren

De toppings kun je vrij kiezen. Om het extra gezond te maken kun je superfoods toevoegen zoals chiazaadjes, bijenpollen, hennepzaad of kokosschilfers. Maar fruit is ook perfect als garnering. Denk maar aan fijngesneden aardbeien, blauwe bessen, granaatappelpitjes, schijfjes banaan,... Je kunt ook granola toevoegen om je ontbijt wat meer vullend te maken.

Recepten voor smoothiebowls

Dit zijn onze favoriete recepten voor gezonde smoothiebowls. Garneer zelf naar hartenlust!

Smoothiebowl-2.jpg
Groene smoothie met blauwe bessen
  • 1 mango (bevroren in blokjes)
  • 1 banaan (bevroren in schijfjes)
  • halve komkommer
  • 2 handen spinazie
  • 1 avocado
  • water of een scheutje (plantaardige) melk of yoghurt
  • blauwe bessen

Blauwe bessen zitten boordevol antioxidanten. Ze danken hun blauwe kleur aan de stof anthocyaan, wat goed is voor hart- en bloedvaten. Het bevordert de doorbloeding en gaat ophoping (van bijvoorbeeld cholesterol) tegen.

Smoothiebowl-3.jpg
Oranje smoothie met nectarines
  • 1 rode paprika
  • 4 nectarines
  • 3 eetlepels hennepzaad
  • een scheutje (plantaardige) melk of yoghurt
  • werk af met fruit zoals aardbeien

Hennepzaad is rijk aan proteïnen die op lichaamseigen eiwitten lijken. Hierdoor worden ze makkelijk door het lichaam opgenomen. Het is een goede bron van onverzadigde vetzuren zoals gammalinoleenzuur, een vetzuur met een hormoonregulerende werking. Gammalinoleenzuur komt maar zelden in voeding voor (bijvoorbeeld wel in moedermelk). Een reden te meer om deze gezonde zaadjes aan je smoothiebowl toe te voegen.

Recepten en informatie van voedingscoach Mien Gheysens bij Attendo3

bron: Ciara Reid

Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram