Pizza op de barbecue

123-h-pizza-bbq-08-19.jpg

recepten

Je hebt er wat tijd voor nodig, maar het loont de moeite. Pizza's bakken op de barbecue is niet alleen gezellig, het resultaat is ook dubbel zo lekker!

Voor deze bereiding heb je een barbecue met deksel nodig. 

Ingrediënten voor 2 pizza's

Voor het deeg
35 g verse gist + 1 dl lauw water
400 g bloem 00
100 g fijn griesmeel
1 theelepel zout
1 theelepel kristalsuiker
3 eetlepels olijfolie
2,5 dl lauw water
Voor de basistomatensaus
2 kg rijpe tomaten van goede kwaliteit
2 dl olijfolie
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 takken basilicum, fijngehakt
2 takken rozemarijn, fijngehakt
peper uit de molen
fleur de sel
50 g suiker
Voor de afwerking
1 handvol bloem
2 bollen pizzadeeg
2 dl basistomatensaus voor pizza
8 plakken gerookte kalkoenham
6 dunne plakjes gorgonzola
2 eetlepels zongedroogde tomaten
6 champignons, schoongeborsteld en in plakken gesneden
1 eetlepel fijngehakte marjolein
1 handvol rucola

Bereiding

Het deeg
- Week de gist in een beetje lauw water. Meng de bloem met het griesmeel. Maak een kuiltje in het midden en giet er de opgeloste gist in. Strooi een snufje zout en een snufje suiker langs de buitenrand.
- Meng het gistmengsel voorzichtig met wat bloem. Voeg er de olijfolie en het water aan toe en kneed tot een elastisch deeg. Blijf minstens 10 minuten kneden en trek het deeg tussendoor geregeld uit elkaar.
- Maak 2 gelijke deegballen en leg ze elk in een kom. Bedek met een vochtige handdoek en laat 2 uur rijzen.
De basistomatensaus
- Verwarm je oven voor op 100 °C.
- Leg de tomaten kort in de kolen (of in de warme oven) tot tot ze beginnen te poffen. Verwijder het vel en de pitten en snijd de tomaten in de lengte middendoor. Leg ze met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat of braadslee.
- Meng de olijfolie met de knoflook, het basilicum en de rozemarijn. Overgiet de tomaten met die olie. Kruid met peper en fleur de sel, strooi er de suiker over en laat 3 uur garen in de oven.
- Mix de tomaten in de blender tot een gladde saus.
De afwerking
- Strooi wat bloem op je werkblad en rol de deegballen dun uit. Prik in het midden enkele keren met een vork. Verdeel de tomatensaus over het midden van de pizza's en laat de randen vrij. Leg de ham, de gorgonzola, de zongedroogde tomaten en plakjes champignon op de pizza's. Kruid met marjolein.
- Leg een pizzasteen op het rooster van je barbecue en schik er de eerste pizza op. Sluit het deksel van je barbecue en bak de pizza 5 minuten (op ongeveer 260 °C). Doe hetzelfde voor de andere pizza.
- Werk de pizza's af met verse rucola.

Tip van Peter De Clercq
Maak je barbecue bij voorkeur aan met olijfpitten of rookchips van olijvenhout voor extra Italiaanse aroma's.

123-h-grillmasters-08-19.jpg
Recept uit het boek 'Grillmasters' van Seppe Nobels & Peter De Clercq
Uitgegeven bij Lannoo
Verkoopprijs: 29,99 euro

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram