Welke verzekeringen zijn interessant als je reisplannen hebt?

123-h-reis-verzek-07-19.jpg

nieuws

Je droomreis moeten annuleren, pech met de auto ergens onderweg, een ongeval in het buitenland of repatriëring vanuit een verre bestemming. Je mag er niet aan denken! Daarom kan je je maar beter goed indekken tegen allerlei risico’s die om de hoek loeren tijdens je vakantie en dat doe je met de juiste verzekering(en). 

  • Een annulatieverzekering kan worden afgesloten bij een verzekeringsmakelaar of  een touroperator. Het is een soort van preventieve actie die jou (en je gezin) verzekert tegen de noodzaak om een geplande reis te annuleren of te wijzigen. Wanneer een ernstige ziekte je verhindert om te vertrekken, of in geval van ziekte of overlijden van een familielid, worden je reiskosten terugbetaald. Ook wanneer je een reis vroegtijdig moet stopzetten wegens ziekte of ongeval betalen bepaalde verzekeringsmaatschappijen de ‘resterende vakantiedagen’ terug.
    Interessant om weten: aan sommige credit cards is automatisch een annulatieverzekering verbonden. Check even bij je bank of dat ook voor jouw kredietkaart het geval is en of je wel een extra annulatieverzekering nodig hebt.
  • Een reisverzekering of personenbijstand dekt eventuele medische uitgaven op reis en in veel gevallen ook de kost van een vroegtijdige terugkeer door het overlijden van een familielid. Moet je gerepatrieerd worden of heb je verzorging nodig in een plaatselijk ziekenhuis, dan wordt via deze verzekering de vaak hoog oplopende rekening terugbetaald.
    Bij sommige verzekeringsmaatschappijen kan je een reisbijstandspolis afsluiten voor één reis of voor een volledig jaar, al dan niet wereldwijd. Andere bieden pakketten aan waarin verschillende verzekeringen gecombineerd worden of een all-in formule die ook je fiets en bagage beschermen tegen schade of diefstal.
    De meeste ziekenfondsen dekken eveneens bepaalde medische uitgaven en ziekenhuiskosten in het buitenland, maar dat gaat meestal om een gelimiteerde tussenkomst en is zelden van toepassing voor reizen buiten Europa. Je informeert best bij je ziekenfonds welke kosten er gedekt zijn en welke documenten je eventueel moet invullen voor je naar het buitenland vertrekt.  
  • Pechverhelping kan nuttig zijn als je met de wagen of moto op reis gaat. Ook hier zijn er verschillende formules. In geval van een defect of een ongeval wordt je voertuig weggesleept, krijg je eventueel een vervangwagen of worden zelfs je logeerkosten tijdelijk betaald. Meestal is ook vandalisme door een dergelijke polis gedekt. 

Bronnen
www.wikifin.be
www.touring.be
www.vab.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram