Recept: gegrilde kalkoen met auberginevlinders

123-h-auberginevlinder-07-19.jpg

recepten

Met deze auberginevlinders haal je de zomer in huis of in de tuin... Ze verwennen niet alleen de smaakpapillen, ze zijn ook een streling voor het oog. Een zuiders gerecht met weinig werk voor zo'n verrassend mooi en lekker resultaat. 

Lees ook: Aubergine, wat doe je ermee?

Ingrediënten voor 2 personen
2 aubergines
gewoon keukenzout
2 à 3 el olijfolie
20 (tros)kerstomaten
1 knoflookteentje
Italiaanse kruidenmix (specerijenmengsel)
60 g geitenkaas of feta
2 tijmtakjes
zwarte peper en fleur de sel
250 g kalkoenfilet (2 lapjes)
zachte mosterd

Lees ook: Recept: gezonde lasagne met gehakt en paprika

Bereiding

  1. Was de aubergines en snijd ze een paar keer verticaal in zodat je een mooie waaier kunt vormen. Snijd zo dicht mogelijk tegen het kroontje aan, maar zorg ervoor dat ze niet uiteenvallen. Straks kun je ze verder 'waaieren', nu zijn ze nog wat stug. 
  2. Leg de waaiers op een schaal en bestrooi ze royaal met zout. Dek ze af met folie en laat ze een half uur rusten in de koelkast of op een donkere, koele plaats. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
  3. Giet het vocht af van de aubergines, dep ze droog en smeer ze in met olijfolie (een siliconenkwastje is hiervoor zeer handig). Strooi er peper op en leg ze zoveel mogelijk 'gewaaierd' op een met bakpapier beklede ovenplaat.
  4. Zet ze 10 minuten in de voorverwarmde oven en schakel ook de grillfunctie aan. Zet onderaan in de oven een potje met water zodat de aubergines niet uitdrogen.
  5. Zet dan de grillfunctie uit, haal de auberginewaaiers uit de oven en trek de vleugels van de vlinders mooi open. Nu gaat het al een stuk gemakkelijker! Laat ze daarna nog eens 10 minuten verder bakken zonder grill.
  6. Halveer ondertussen de tomaatjes en snipper de knoflook.
  7. Haal de auberginevlinders uit de oven, kruid ze met de Italiaanse kruidenmix en verdeel de tomaat, knoflook, geitenkaas en tijm erover. Laat ze nog eens 15 minuten verder garen en kruid af met fleur de sel en nog wat extra peper. Strooi er eventueel nog een paar gescheurde basilicumblaadjes over.
  8. Smeer ondertussen de kalkoenlapjes in met mosterd en grill ze op de barbecue of bak ze in de pan met een klontje boter.

Lees ook: Varkenshaas met lijnvriendelijke bearnaisesaus en worteltjes

Hildes Tip - Maak wat extra gegrilde aubergine voor een salade
Een lekkere combinatie: gegrilde aubergine in repen gesneden met blokjes geitenkaas, gestoofde sjalot, hamsnippers en granaatappelpitten of blauwe bessen. Serveer met een dressing van kefir, za'atar of komijnpoeder, gesnipperde knoflook, limoensap, gesnipperde munt en salie.

529389_974_O_Koken voor een maatje minder_met buikbandje_3D.jpg
Dit recept komt uit het boek 'Koken voor een maatje minder - min zes kilo in zes weken' van Hilde Deweer en Marie Bossuyt.
Hét boek voor levensgenieters die willen koken voor een BLIJVEND maatje minder. Of voor wie gewoon gezond en lekker wil eten.

Uitgegeven door Van Halewyck
Verkoopprijs: 22,50 euro
Copyright coverfoto: Heikki Verdurme

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram