Tips bij oogmedicatie en contactlenzen

123-oogdrs-lens-06-19.png

nieuws

Als je oogdruppels of andere oogmedicatie moet gebruiken, moet je je lenzen dan uitdoen? En indien dat zo is, hoe lang wacht je dan best alvorens ze weer in te doen? 

• Bij gebruik van kunsttranen die geen conserveringsmiddel bevatten (in verpakking voor eenmalige toediening) kan de - harde of zachte - lens in het oog worden gelaten.
• Andere oogdruppels zonder conserveringsmiddel: harde lenzen kunnen worden ingehouden, zachte lens uitnemen en na 2-3 minuten weer terugplaatsen. Voor week- en maandlenzen geldt net als bij harde lenzen. Hybride contactlenzen (hard in het centrum en zacht aan de rand) worden doorgaans een halfjaar gedragen. De instructies hiervoor zijn hetzelfde als bij zachte lenzen.

Zachte lenzen hebben een sterk absorptievermogen. Ze absorberen dus ook de medicatie in het oog. De geabsorbeerde stoffen kunnen enerzijds de lens aantasten, waardoor de (pas)vorm of de kleur kan veranderen. 

• Oogdruppels met benzalkoniumchloride: harde of zachte lenzen uitdoen en 15 minuten na het druppelen weer inzetten.
• Oogdruppels met andere conserveringsmiddelen: harde of zachte lenzen uitdoen en 5-10 minuten na het druppelen weer inzetten.
• Oogmedicatie driemaal daags of vaker: geen zachte contactlenzen dragen.

Bij tweemaaldaagse medicatie druppelt men de ogen ’s morgens na het opstaan voordat de lenzen worden ingezet (wacht met inzetten, afhankelijk van conserveringsmiddel). ‘s Avonds druppelt men na het uitdoen van de lenzen; deze daarna niet meer inzetten. 
• Oogzalf: harde of zachte lenzen uitdoen en indien nodig op zijn vroegst na 8 uur weer inzetten.

De basis van de zalf, vaak vaseline en/of wolvet, is zo vet en plakkerig dat dit niet meer te verwijderen valt van een zachte lens en van een harde lens heel moeizaam. Is het echt nodig om de contactlenzen te dragen, dan kan dat pas op zijn vroegst 8 uur na het aanbrengen van de oogzalf. Wel moet je dan de lenzen extra goed schoonmaken. 

Ooggel is wateriger en meestal ongeconserveerd en verdwijnt sneller uit het oog dan zalf. Dit kan dan ook worden gebruikt in combinatie met harde of zachte contactlenzen. Zodra het zicht voldoende is, kan de lens worden ingezet.

Let op bij infectie
Bij een infectie is het - ongeacht de medicatie - onverstandig om contactlenzen te dragen. Onder de lens vinden micro-organismen een heerlijk ‘warm bedje’ waarin ze zich kunnen vermenigvuldigen. Dus zodra er sprake is van irritatie van het oog of als er viezigheid uit het oog komt: contactlenzen uit.  De contactlens mag pas weer worden gedragen als de infectiesymptomen twee dagen weg zijn, al moet er dan nog wel rekening worden gehouden met de oogmedicatie. Een zachte lens dient te worden vervangen. 

Bij chronische oogziektes zoals glaucoom moet de medicatie langdurig een- of tweemaal daags gebruikt worden. Bij chronisch gebruik wordt zo mogelijk medicatie voorgeschreven zonder conserveringsmiddel om toxische bijwerkingen te voorkomen. Dit zou betekenen dat het goed te combineren is met contactlenzen, maar beter is om geen contactlenzen te dragen bij chronisch gebruik van oogmedicatie.

Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram