Hoe stel je een kaasschotel samen?

123h-kaas-schotel-06-19.jpg

nieuws

Heb je weinig tijd en wil je je gasten toch lekker verwennen met een heerlijke maaltijd? Dan is een mooie kaasplank de ideale oplossing: geen werk, gezellig tafelen en superlekker … als je opteert voor kwaliteitsvolle en ambachtelijke kaasjes! 

Hoe begin je eraan? Hoeveel kaas moet je kopen en welke soorten zijn de beste?

Hoeveel kaas heb je nodig?

Je kunt er alle kanten mee uit: als hoofdgerecht laat een gevarieerd kaasassortiment zich smaken, maar ook als dessert. Serveer je de kaasschotel als nagerecht, reken dan 100 gram per persoon. Voor een hoofdgerecht neem je het dubbel van die hoeveelheid. 
Tenzij het tropisch heet is, haal je de kaas bij voorkeur een kwartiertje voor het serveren uit de koelkast zodat hij wat op temperatuur kan komen.

Welke kaassoorten kies je?

Als er een kaassoort van elke familie op je kaasplank vertegenwoordigd is, heb je het interessantste en meest boeiende assortiment. Om een grotere groep gasten een gevarieerde smaakervaring te bezorgen, kies je dus best een witschimmelkaas, een blauwschimmelkaas, een kaas met rode korst, een (half)harde kaas en een geiten- of schapenkaas. Koop je kaas voor een kleiner gezelschap, dan moeten er toch minimum drie soorten op je plank liggen om van een ‘kaasschotel’ te kunnen spreken. Dan kan je bijvoorbeeld opteren voor een (half)harde, een blauwe en een witschimmelkaas.
Het is sowieso een goed idee om je bij je keuze te laten informeren en inspireren door een kaasaffineur met kennis van zaken. 
 
Een paar voorbeelden van elke familie
- witschimmelkazen: brie, camembert, chaource, coulomniers, fougérus 
- blauwe kazen: roquefort, shropshire blue, blue stilton, Danish blue, bleu d’Auvergne, gorgonzola
- roodkorstkazen: chimay, époisses, hervekaas, maroilles, mont d’or, munster, orval, reblochon, port salut, saint nectaire, taleggio, vacherin mont d’or
- halfharde en harde kazen: loo, morbier, passendale, père Joseph, tomme, cantal, cheddar, comté, emmentaler, gruyère, leer- en maasdammer
- geiten- of schapenkaas: allerlei soorten crottin, picodon, manchego, sainte-maure, tomme de chèvre.
- verse kazen zoals feta, halloumi, mascarpone, burrata, mozzarella, ricotta … worden minder vaak gebruikt voor een kaasplank.

Welke garnituren zijn een goede match?

Een gevarieerd broodassortiment zorgt voor evenwicht en verzacht de overheersende smaak van karaktervolle kazen die in de mond blijft hangen. Het Franse stokbrood en notenbrood zijn meestal ‘top of mind’ als men aan een kaasschotel denkt, maar donker brood en rozijnenbrood en zelfs crackers zijn een even goede match, zeker in combinatie met blauwschimmelkaas of een karaktervolle oude kaas.
 
Daarbij komen natuurlijk de obligate noten en druiven, maar er is zo veel meer lekkers om je kaasplank te garneren en de smaken naar een hoger niveau te tillen. Gedroogd fruit zoals medjouldadels, vijgen, pruimen en abrikozen zijn een goede keuze, maar ook vers fruit zoals peren, verse vijgen en frambozen brengen een frisse toets. 

Om je kaasschotel helemaal af te maken, serveer je er bij voorkeur ook nog een ambachtelijke chutney of confituur bij, zowel op basis van groente als van fruit. 

Wat drink je bij een kaasschotel?

Met witte wijn zit je meestal safe maar ook een aantal bieren laten zich smaken bij een kaasassortiment. 

Lees ook: Waarom rode wijn niet past bij kaas

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram