Wat is het verschil tussen tofu, tempeh en seitan?

123-h-tofu-04-19.jpg

nieuws

Voor wie niet thuis is in de vegetarische keuken maar toch eens een vleesvervanger op het menu wil zetten, is het niet evident om een keuze te maken tussen al die veggie producten. Tofu, tempeh en seitan … op het eerste gezicht lijkt het één pot nat, maar er is wel degelijk een verschil.


Tofu wordt gemaakt van gestremde sojamelk en is neutraal van smaak. Daarom moet je tofu voldoende marineren en kruiden voor je hem gaart. 

Bereiding
- Laat de vaste tofu goed uitlekken en wikkel hem dan in een keukenhanddoek die je goed dichtmaakt. Laat hem een kwartier rusten om hem steviger te maken.
- Snijd de tofu dan in blokjes/reepjes/plakjes en marineer ze een uurtje in een zuiderse of oosterse marinade. 
a. Zuiderse marinade: een mengsel van olijfolie, balsamicoazijn, wat limoensap, gesnipperde knoflook en lente-ui, gedroogde zuiderse kruiden (basilicum, oregano, tijm) zout en chilipeper. 
b. Oosterse marinade: een mengsel van sojasaus, olijfolie, limoensap, versnipperde look en lente-ui, chili- of szechuanpeper, en eventueel wat fijngesnipperd citroengras. 
- Daarna kan je de blokjes bakken, grillen, wokken of frituren.

Eigenschappen
Tofu bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan ijzer, calcium en B-vitamines. Het product is caloriearm en cholesterolvrij. 

Naast de vaste of firm tofu bestaat er ook zijden (silken) tofu. Die is te zacht om te marineren en in stukken te snijden en wordt door veganisten vooral gebruikt ter vervanging van melkproducten of ei in sausen of gerechten.

123-h-tempeh-04-19.jpg
Tempeh (of tempé) wordt gemaakt op basis van geweekte en gekookte sojabonen waaraan een schimmelcultuur wordt toegevoegd. Die schimmel werkt als een soort lijm die de sojabonen doet klitten en zorgt ervoor dat er een gistingsproces ontstaat. Daardoor krijgt de tempeh een zurige, nootachtige smaak. Toch is het sowieso aangeraden om hem eveneens een marinadebadje te geven voor je hem bakt of frituurt.
Evenals tofu bestaat tempeh ook in een gerookte vorm.

Eigenschappen
Tempeh is rijk aan vitamine A, vitaminen uit de B-groep en allerlei mineralen. Evenals Tofu is het caloriearm en cholesterolvrij. Het bevat hoogwaardige eiwitten maar iets minder dan tofu en is zeer vezelrijk.

123-h-seitan-04-19.jpg
Seitan is geen sojaproduct. Het wordt gemaakt op basis van tarwe of spelt dat met water tot een deeg wordt verwerkt. Het zetmeel en de zemelen worden daarna weggespoeld tot enkel nog de eiwitten (gluten) overblijven.
Daarna wordt het deeg gekookt in een krachtige, zoute bouillon waardoor het een bruine kleur en een stevige, vlezige textuur krijgt. 



Bereiding
Seitan kan gekookt, gestoomd, gebakken of gefrituurd worden. Zout toevoegen hoeft niet meer, want dat heeft hij al opgenomen tijdens het koken in de bouillon.
Droog hem goed af voor je in de pan zwiert.

Eigenschappen
Seitan bestaat voor quasi 25% uit eiwitten maar die zijn niet zo hoogwaardig als die van tofu en tempeh.
Het is eveneens cholesterolvrij.

Bronnen
‘Koken voor elke dag’ van De Praktische School
www.veganistischkoken.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram