Belasting op frisdrank vermindert kans op tandbederf

123-frisdrank-limonade-snoep-07-15.jpg

nieuws

Minder zwaarlijvigheid en diabetes zijn vaak gebruikte argumenten voor de invoering van een ‘suikerbelasting’ op zoete frisdranken. Zo’n belasting heeft ook effecten op de kwaliteit van ons gebit. Onderzoekers van het universitair ziekenhuis Radboudumc becijferden dat een extra belasting van twintig procent op zoete frisdranken een miljoen minder gaatjes oplevert. 

Frisdrank bevatten vrijwel altijd veel suiker. Dat bevordert ook de gaatjesvorming in tanden en kiezen (cariës). Wereldwijd hebben meer dan 2,5 miljard mensen last van in meer of mindere mate aangetaste tanden. Met de Nederlandse situatie als uitgangspunt berekenden de onderzoekers dat een extra belasting van 20 procent een miljoen minder gaatjes oplevert.

De gemiddelde Nederlander krijgt er ruim twee extra gaatjesvrije jaren bij. Het grootste effect zien we bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 12: het gebit van meisjes blijft door die belasting zes jaar langer gaatjesvrij, bij jongens is dat zelfs negen jaar.

Bron
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033350619300344?via%3Dihub
www.radboudumc.nl/nieuws/2019/miljoen-gaatjes-minder-door-belasting-op-frisdrank


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram