Hoe zit het met de seksuele gezondheid van onze jongeren?

123-ac-condoom-seksual-03-19.png

nieuws

De Onafhankelijke Ziekenfondsen onderzochten in de vijfde editie van de KidOscope, de barometer voor de gezondheid van kinderen en jongeren, de seksuele gezondheid van onze jongeren. 

- Ongeveer 1 op de 100 jonge vrouwen tussen 14 en 20 jaar in België raakt zwanger. De socio-economische status blijkt daarbij een belangrijke factor te zijn. Bij jonge vrouwen uit kwetsbare milieus (die een verhoogde terugbetaling in de ziekteverzekering, RVV, krijgen) ligt het risico op een zwangerschap 3 keer hoger. Bij meisjes van 15 jaar gaat het bv. om 0,24%, tegenover 0,10% bij meisjes zonder RVV. Bij jonge vrouwen van 20 jaar is dat verschil nog duidelijker: 6% met RVV, tegenover 2% zonder RVV. 

- In België krijgen jonge vrouwen onder de 21 jaar vanuit de verplichte ziekteverzekering een extra tegemoetkoming van 3 euro per maand voor anticonceptiemiddelen op voorschrift (pillen, pleisters, spiraaltjes, …). De gegevens tonen aan dat het gebruik van deze middelen stijgt met de leeftijd: 1 op de 20 meisjes bij de 14-jarigen, de helft bij de 18-jarigen en bijna 2 op de 3 bij de 20-jarigen. Opnieuw is er een verschil naargelang de socio-economische status. Het aantal jonge vrouwen tussen 14 en 20 jaar dat voorgeschreven en terugbetaalde anticonceptiemiddelen gebruikt, ligt 50% hoger bij meisjes zonder RVV dan bij meisjes met RVV. 

- In ons land is chlamydia de meest voorkomende soa. Het aantal gevallen gaat al in stijgende lijn sinds 2002, vooral bij jonge vrouwen tussen 15 en 29 jaar. Bij deze leeftijdsgroep gaat het om een verzesvoudiging tussen 2002 en 2016. 

- Ook een goede seksuele opvoeding voor jongeren is essentieel, zowel op school als thuis. Sensibilisering rond het gebruik van anticonceptiemiddelen is een essentieel onderdeel van die seksuele opvoeding. Dan gaat het ook over condooms, want dat is de enige effectieve bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). 

Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram