Een op drie vrouwen heeft ernstige menstruatieklachten

nieuws

Een op drie vrouwen met menstruatieklachten geeft aan dat de klachten hun dagelijks leven beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie aan het universitair ziekenhuis het Radboudumc in Nijmegen, dat gepubliceerd wordt in het American Journal of Obstetrics & Gynecology. 

De wetenschappers ondervroegen ruim 42.000 vrouwen naar menstruatiegerelateerde problemen en de impact van menstruatieklachten op het dagelijks functioneren. Van alle vrouwen die de vragenlijst invulden, gaf 85 procent aan maandelijks last te hebben van menstruatiepijn of dysmenorroe (pijn in de buik, rugpijn…). Daarnaast gaf ruim 70 procent van de vrouwen aan last te hebben van psychische klachten en vermoeidheid rond de menstruatie. Ongeveer één op de drie vrouwen gaf aan dat ze tijdens de menstruatie niet al hun dagelijkse bezigheden, zoals werk of taken thuis, volledig uit kunnen voeren. Maar slechts de helft van hen laat aan de omgeving weten dat menstruatieklachten daarvan de reden zijn. 

44 procent van de vrouwen had wel eens de huisarts geconsulteerd vanwege menstruatieklachten; 11 procent was doorverwezen naar een gynaecoloog, bij 10 procent van de vrouwen werd een aandoening vastgesteld die een verklaring zou kunnen zijn voor hun klachten, bijvoorbeeld endometriose. Endometriose kan zorgen voor extra pijn tijdens de menstruatie en bij langdurig negeren zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. 

Lees ook: Endometriose: 'Menstruatiepijn bij jonge meisjes is niet normaal.'

De cijfers moeten met enige terughoudendheid geïnterpreteerd worden, vanwege het feit dat vrouwen die klachten ervaren wellicht eerder geneigd zijn om deel te nemen aan een dergelijk onderzoek.

De onderzoekers pleiten voor meer openheid en sociale dialoog. Daarnaast zou er meer publieksinformatie moeten komen over onderliggende oorzaken van menstruatieproblemen en meer kennis bij (huis)artsen over de impact van menstruatiegerelateerde klachten. Mede hierdoor kunnen aandoeningen als endometriose hopelijk sneller worden opgespoord.

Bron
www.ajog.org
www.radboudumc.nl

Lees ook: Menstruatiepijn: wanneer moet je denken aan endometriose?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram