Vermageren doe je met twee

123-koppel-liefde-gez-voed-groenten-02-18.jpg

nieuws

Waar de liefde al niet goed voor is: als je wederhelft gewicht verliest door gezonder te leven is er een grote kans dat jij ook afvalt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Connecticut dat in het Obesity Journal verscheen. 

Onderzoekers bestudeerden het gewichtsverlies van 130 koppels waarvan één partner met overgewicht (BMI 27 tot 40 kg/ m2) ofwel een leefstijlprogramma met persoonlijke begeleiding volgde, ofwel informatie kreeg over gezond eten, voldoende beweging en strategieën om je gewicht onder controle te houden. De andere partner kreeg geen enkele behandeling.

Na zes maanden bleek een derde (32%) van de niet-behandelde partners van de proefpersonen die het leefstijlprogramma volgden, gemiddeld 3 procent (gemiddeld ongeveer 2 kg) of meer van hun initiële gewicht verloren te hebben. 

Dat kan volgens de onderzoekers verklaard worden door het zogenaamde ripple effect: een gedragsverandering van een individu kan een onmiddellijke impact hebben op zijn omgeving. De ene geliefde gaat als het ware de gezonde levensstijl van de ander ‘kopiëren’ en bijvoorbeeld meer voedingsmiddelen met een lager vetgehalte eten, dan wanneer de andere partner het programma niet zou volgen. Dat effect is te vergelijken met de rimpelingen of ripples die zich verspreiden als je iets in het water gooit. 

Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram