Opgelet, allergielijders: het berkenpollenseizoen komt eraan

123-berkenpollen-hooik-allerg-03-19.png

nieuws Het opmerkelijk lange elzen- en hazelaarstuifmeelseizoen loopt ten einde, maar dat van de berk start waarschijnlijk in de komende dagen al. Bij ons staan de katjes nog niet in bloei, maar volgens het KMI kunnen de uit Frankrijk overwaaiende pollenwolken het risico op symptomen verhogen.

Lees ook: Stuifmeelseizoen 2023 nu al gestart

Nieuw: voorspellingsmodel voor pollenconcentratie

Het allergieseizoen startte dit jaar midden januari, toen de pollen van de els en de hazelaar zich in de lucht verspreidden. Het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar is ondertussen zo goed als voorbij, maar dat van de berk nadert alweer. Bij ons hebben de katjes nog enkele weken mooi weer nodig, maar het KMI waarschuwt allergielijders dat de wind in de komende dagen berkenpollenwolken vanuit Frankrijk onze richting kan doen uitwaaien, waardoor symptomen nu al kunnen opduiken. 
Om hooikoortslijders op de hoogte te houden van het verwachte risico op blootstelling in de komende dagen, lanceert het KMI samen met Sciensano een risicovoorspellingsmodel voor berken- en graspollenallergie op de website en de KMI-app. Je kan de voorspellingskaarten ook raadplegen op de website van AirAllergy.

Lees ook: Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?

Typische symptomen

De berk produceert bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is, wat dus een grote impact heeft op mensen met een pollenallergie. Samen met de els en de hazelaar zou de berk de oorzaak zijn van allergieën bij één op tien Belgen. Sommigen zijn uiteraard gevoeliger dan anderen, maar de overgrote meerderheid van de allergielijders krijgt hooikoortsklachten wanneer de concentratie aan berkenpollen de drempel van 80 korrels per kubieke meter lucht bereikt of overschrijdt. Typische symptomen zijn onder meer niesbuien, lopende neus, verstopte neus en jeukende, tranende en rode ogen. Mogelijks ontwikkelt zich ook een voedselallergie, veroorzaakt door een kruisallergie. Dat gaat gepaard met orale symptomen bij het eten van fruit zoals kersen, appels, kiwi’s en de meeste noten zoals hazelnoot, pistache of amandel.


Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?

Preventieve tips tegen hooikoorts

Dergelijke ongemakken kunnen doorgaans goed bestreden worden met de nodige behandelingen. Het kan onder meer gaan om antihistaminica in tabletvorm of sprayvorm die de allergische reactie onderdrukken of om cortisonehoudende neussprays. Spreek hierover met je dokter, om zeker te zijn dat je de juiste behandeling volgt.

Sciensano geeft ook verschillende tips om allergische reacties zoveel mogelijk te voorkomen. De experts raden onder meer aan om een (zonne)bril te dragen, een douche te nemen voor het slapengaan, papieren zakdoeken te gebruiken en die weg te werpen na elk gebruik, de was niet buiten te drogen, je beddengoed regelmatig te wassen, autoramen dicht te houden en je neus te reinigen met fysiologisch water. 

Lees ook: Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?

Bronnen:
https://www.meteo.be
https://www.sciensano.be
https://allesoverallergie.nl

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram