Is het ontbijt toch niet de ‘belangrijkste maaltijd van de dag’?

123-appel-gezond-hart-fruit-handen-03-19.png

nieuws

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag zou zijn, zoals vaak beweerd wordt, is uiterst twijfelachtig. Dat schrijven Australische onderzoekers in het BMJ. Zij analyseerden alle onderzoeken gepubliceerd tussen 1990 en 2013 waarin het effect van ontbijten op gewichtsverlies en op de energie-opname bij volwassenen werd onderzocht. 

Heel wat (observationeel) onderzoek waarbij ontbijtgewoonten werden onderzocht, suggereert dat regelmatig ontbijten samengaat met een lager BMI en beschermt tegen gewichtstoename. Het idee is dat ontbijten ongeveer 25 procent van de dagelijkse benodigde energie zou moeten aanleveren.

  • Als je niet ontbijt, dan schakelt je lichaam over op een tragere stofwisseling. Als je dan later op de dag weer gaat eten, slaat je lichaam een groter gedeelte van je voeding op als vet.
  • Mensen die niet ontbijten, zouden in de loop van de voormiddag een soort appelflauwte krijgen, eigenlijk een tekort aan suikers, waardoor ze de neiging hebben om meer te snoepen. Zij zullen de ’s morgens uitgespaarde calorieën al snel overcompenseren waardoor men uiteindelijk meer calorieën binnenkrijgt en weinig of geen essentiële voedingsstoffen. 
  • Niet ontbijten zorgt er ook vaak voor dat je grotere maaltijden eet tijdens de rest van de dag. 
  • Daarnaast zou een gezond ontbijt essentiële voedingsstoffen aanbrengen zoals eiwitten, mineralen, vitaminen en voedingsvezels die via andere maaltijden niet altijd in voldoende mate worden aangereikt. Personen die goed ontbijten hebben doorgaans een betere globale voedingsstoffeninname dan personen die niet of niet goed ontbijten.

Lees ook: Waarom een goed ontbijt belangrijk is

Geen verschillen
In deze studie werden alle zogenaamde gecontroleerde studies (RCT’s, gerandomiseerde studies met controlegroep, RCT, waarbij een groep proefpersonen wordt vergeleken met een placebogroep) geanalyseerd. De onderzoekers vonden geen significante verschillen in het metabolisme tussen personen die ontbijten en personen die de ochtendmaaltijd overslaan. Mensen die niet ontbeten hadden doorgaans een iets beter gewicht dan mensen die regelmatig ontbeten. Ook bleek de calorieconsumptie juist hoger te zijn bij mensen die dagelijks ontbijten. Bovendien betekende overslaan van het ontbijt niet dat mensen later op de dag meer eten of meer trek hebben, zoals vaak gedacht wordt.

De onderzoekers stippen wel aan dat de onderzoeken meestal niet optimaal waren en dat meer en beter onderzoek nodig is. Maar de aanbeveling dat regelmatig ontbijten zou bijdragen tot gewichtsverlies of gezonder zou zijn, kan alleszins niet hardgemaakt worden. Tenminste niet voor (gezonde) volwassenen. 

Bronnen:
www.bmj.com
www.medischcontact.nl
www.medizin-transparent.at


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram