Voor jou gelezen op Culy.be

Risotto met spruitjes en pangrattato (krokant broodkruim)

Laatst bijgewerkt: maart 2019
wpk_recept_risotto-met-spruitjes.jpg

recepten

Sommige mensen vinden zelf risotto maken nogal intimiderend. Eigenlijk is het echt niet zo moeilijk. Dit recept voor risotto met spruitjes, dat echt belachelijk lekker is, ook niet. Zolang je tussendoor genoeg proeft, gaat het zeker goed.

Laat je ook niet intimideren door de lengte van dit recept. Of door het feit dat we een deel van de spruitjes frituren, voor een knapperige beet op de risotto. Dat stelt namelijk niet zoveel voor: de Amerikanen noemen deze methode ook wel ‘shallow fry‘: een snelle manier van iets frituren, in een klein laagje olie. Als je nog nooit gefrituurde spruitjes hebt gegeten, zul je niet weten wat je proeft. Zeker de moeite waard dus.

VOOR 4 PERSONEN
1 grote ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselder, gehakt
300 gram risottorijst
200 ml droge witte wijn
1 liter bospaddenstoelenbouillon (of groentebouillon)
500 gram kleine spruitjes, schoongemaakt
1 handje verse tijm
Zonnebloemolie
Mascarpone
Parmezaanse kaas
Boter
Olijfolie
Zout & Peper

VOOR DE PANGRATTATO:
1 handje hazelnoten, gehakt
1 handje vers broodkruim (van ongeveer 2 sneetjes brood)
1 handje verse tijm
1 citroen (de schil en het sap)
1 eetlepel olijfolie
Zout

RISOTTO MET SPRUITJES
Laat de ui, knoflook en bleekselderij zacht worden in een ruime pan met wat boter en olijfolie, op zacht vuur. Trek daar gerust 10 minuten voor uit.

Zet ondertussen een kookpot met de bouillon op, op laag vuur.

Snijd 200 gram van de spruitjes in hele dunne plakjes. Snijd de overige 300 gram spruiten in kwarten.

Doe de risottorijst bij de uien, zet het vuur hoger en laat kort bakken, tot de rijstkorrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn. Als de wijn min of meer verdampt is, zet je het vuur lager.

Doe de geschaafde spruitjes erbij en voeg de helft van de bouillon toe aan de pan met de rijst. Roer goed door en laat daarna op laag vuur garen, blijf ondertussen regelmatig roeren.

Verhit ondertussen een pan op medium tot hoog vuur. Voeg een eetlepel olijfolie toe en bak het broodkruim en de gehakte hazelnoten goudbruin. Schep ze in een kommetje en meng ze met wat verse tijmblaadjes en de geraspte citroenschil. Zet opzij.

Check hoe het met de risotto gaat. Als de bouillon volledig is opgenomen, voeg je de rest van de bouillon toe. Proef of de risotto gaar is. Voeg indien nodig nog extra bouillon (of gekookt water) toe. Zet het vuur uit, leg een klont boter op de risotto en laat 5 tot 10 minuten met rust. Roer de gesmolten boter daarna door de risotto en voeg naar smaak citroensap en zwarte peper toe.

De laatste stap is het frituren van de overige spruitjes. Verhit een laag zonnebloemolie in een stevige pot op hoog vuur. Test met een stukje brood of de olie heet genoeg is. Frituur de spruitjes daarna ongeveer een minuut lang in delen in de hete olie, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze op een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken. Breng op smaak met een snuifje zout.

Schep de risotto met spruitjes op de borden. Verdeel naar smaak wat mascarpone over de risotto. Schep de gefrituurde spruitjes erop, bestrooi met de pangrattato en rasp er tot slot Parmezaanse kaas overheen.

Auteur: Nancy Van Batenburg

Artikel op Culy.be
bron: https://culy.be/risotto-met-spruitjes/


Culy.be
volgopfacebook

volgopinstagram