Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Door de neus ademen, helpt je om beter te onthouden

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Cursusje te blokken? Adem dan vooral goed door uw neus en niet door uw mond, adviseren Nederlandse en Zweedse onderzoekers. Dat kan de opslag van gegevens in uw langetermijngeheugen alleen maar ten goede ­komen.

Voortbouwend op eerder onderzoek bij proefdieren en mensen vergeleken Artin ­Arshamian (Karolinska Instituut) en collega’s de effecten van neus- en mondadem­haling tijdens een experiment waarin deelnemers aan diverse geuren werden blootgesteld, en vervolgens een uur kregen om zich de verschillende waargenomen geuren in te prenten. Neusademhalers, bij wie de monden ­tijdens de inprentingsfase werden afgeplakt, konden zich meer geuren herinneren dan mondademhalers, bij wie de neuzen tijdens de inprentingsfase waren afgeknepen.

Hoewel de onderzoekers tijdens de studie niet de hersenactiviteit van de deelnemers hebben gemeten, suggereren ze dat neusademhaling de communicatie tussen zintuiglijke en geheugennetwerken vergemakkelijkt. De ­studie is gepubliceerd in het vakblad JNeurosci.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181024_03867958


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram