Afvallen na je zwangerschap? Experte sportvoeding Stephanie Scheirlynck vertelt je hoe

wp-2018-10-18-kopie.jpg

nieuws

Stephanie Scheirlynck helpt sporters van elk niveau om hun prestaties te verbeteren door middel van de juiste sportvoeding. Of jij nu traint voor de Ten Miles of je zwangerschapkilo’s wilt kwijtraken; ook als amateursporter wil je een bepaald doel bereiken. Stephanie geeft je tips over hoe je daarin glansrijk slaagt.

Beter eten is beter presteren. Maar waarom is eten dan zo belangrijk in het leven van een sporter?
“Wat ik vaak zie, is dat sporters nogal eentonig eten: elke dag een ontbijt met twee boterhammen met kaas en confituur, ‘s middags nog eens boterhammen en ‘s avonds een warme maaltijd. Dat klopt niet: je moet je eten echt aanpassen aan je sportrooster. Op trainingsdagen moet je meer eten, op rustdagen kun je het met wat minder doen.”

“Je kunt het best anticiperen: ga je sporten, ga dan voor een groter ontbijt en middagmaal en voorzie tussendoortjes, zodat je vol energie aan je training kunt beginnen. ‘s Avonds kun je eventueel voor een iets kleinere maaltijd gaan, want dan ga je in principe toch slapen en heb je geen energie meer nodig.”

“Zorg ervoor dat je altijd een paar basisproducten in huis hebt.”

“Mijn kookboeken zijn daar ook op aangepast: ik heb recepten voor rustdagen, recepten voor intensieve of net rustige trainingsdagen, voor krachttrainingen, … Met de juiste voeding kun je écht veel veranderen en méér uit je training halen.”

Veel vrouwen worstelen na hun zwangerschap met overtollige kilo’s. Hoe krijg je die er zo snel mogelijk weer af?

“Het probleem zit ‘m al in die ‘zo snel mogelijk’. Je moet vooral geduld hebben: om één kilogram vet te verbanden, moet je jezelf 7000 calorieën tekort doen. Gemiddeld heb je per dag 2000 calorieën nodig wanneer je niet op dieet bent, dus als je elke dag een klein beetje minder eet dan je nodig hebt, scheelt dat op het einde van de week nog geen halve kilo. Maar na een maand is dat wel twee kilo en na een jaar ben je er misschien wel 24 kwijt.”

“Het belangrijkste is dat je regelmatig en gezond eet. Als je dan toch een paar calorieën wilt besparen, doe je dat het best ‘s avonds. Overdag heb je die energie nodig, ‘s avonds ga je toch naar bed. Hou het dan dus bij een slaatje of een soepje met brood.”

Welke kleine aanpassingen hebben een groots resultaat?

“Alles wat je doet, is beter dan niets. De meeste vrouwen willen zo snel mogelijk hun oude gewicht terugkrijgen, maar dat is niet altijd realistisch. Beweging helpt, maar bouw dat rustig op: ga lopen, fietsen of zwemmen. Zelfs dat is voor vrouwen met kleine kindjes vaak al niet evident, maar gelukkig helpen kleine aanpassingen je ook al vooruit. Parkeer de auto eens een straat verder of neem de trappen in plaats van de lift. Dat lijken kleine dingen, maar die kunnen écht een groot verschil maken.”

“Verder is een eetdagboek altijd een goed idee. Oh, en ga vooral niet te veel op de weegschaal staan. Als je dat beperkt tot 1x per week, kun je de evolutie goed bijhouden. Is die positief, doe dan zo verder, is die negatief, stuur dan wat bij en check of je toch niet te veel snoept tussendoor.”

Wat eet je het best als je gaat sporten?

“Vooral je timing is belangrijk. Het is nooit een goed idee om ‘s ochtends je ontbijt over te slaan om dan ‘s middags en ‘s avonds te gaan compenseren. Verder zijn koolhydraten een héél belangrijke energiebron als je gaat sporten. Als die er niet zijn, ga je roofbouw plegen op je eigen lichaam. Schrap dus zeker niet alle pasta, muesli of rijst van het menu.”

“Ik heb geen tijd om uren in de keuken te staan; de recepten in mijn kookboeken zijn daar ook op afgestemd.”

“Nadat je bent gaan sporten, is het ook slim om een paar extra eiwitten op te nemen, bijvoorbeeld door een yoghurtje of een snack met wat platte kaas te eten.”

Je bracht een paar sportkookboeken uit. Wat is je all time favourite recept?
“Mij kun je met pannenkoeken altijd een plezier doen, en in mijn boeken deel ik een recept voor een ovenpannenkoek met bosbessen of appel. Dat maak je echt op een-twee-drie, al is dat wel een constante in mijn boeken: ik sport graag, heb een drukke job en ben een jonge mama, dus ik heb geen tijd om uren in de keuken te staan. Alle receptjes in mijn boeken zijn snel en gemakkelijk – sporters gaan immers ook liever trainen dan drie uur in de keuken te staan.”

Op je eten letten neemt vaak veel tijd in beslag, waar drukke en hard werkende (amateur)sporters niet altijd de tijd voor hebben. Hoe ga je daarmee om?
“Zorg ervoor dat je altijd een paar basisproducten in huis hebt: denk aan yoghurt, fruit, groenten, pasta, rijst, quinoa, havervlokken, noten, gedroogd fruit, mueslirepen, … Zo kun je snel iets in elkaar flansen dat toch gezond is, ook als je geen boodschappen meer hebt kunnen doen.”

“Maak in het weekend ook een halfuurtje tijd vrij om een boodschappenlijstje en een planning te maken. Ken je agenda, weet wanneer je laat thuis zult zijn en anticipeer daarop, bijvoorbeeld door wat meer klaar te maken voor de volgende dag. Als je én moet sporten én boodschappen moet doen én nog moet koken, ben je gedoemd om te mislukken. Als je er een gewoonte van maakt om even na te denken over je planning, is het helemaal niet zo’n organisatie.”

Auteur: Lesley Dewilde


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram