Een derde minder kans op overlijden met immuuntherapie bij niet-uitgezaaide longkanker

123-dr-labo-cellen-kanker-immunoth-10-18.png

nieuws

Immuuntherapie, waarbij men het eigen afweersysteem van een kankerpatiënt probeert te mobiliseren om tegen de ziekte te vechten, is al enkele jaren met succes de standaardbehandeling voor mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Nu is aangetoond dat ook patiënten met vergevorderde maar nog niet uitgezaaide longkanker baat hebben bij immuuntherapie. Hun risico op overlijden wordt met 32 procent verminderd.

Op de World Conference on Lung Cancer in Toronto werden zopas de overlevingsresultaten van de PACIFIC-studie bekendgemaakt, en parallel daarmee verscheen een publicatie in het medische vakblad New England Journal of Medicine. Onderzoekers van de dienst respiratoire oncologie van UZ Leuven leverden daaraan een belangrijke bijdrage.

De PACIFIC-studie bestudeerde patiënten met longkanker in stadium 3, waarbij de kanker plaatselijk vergevorderd is maar niet uitgezaaid is naar andere plaatsen in het lichaam. Dat type patiënten krijgt vandaag een standaardbehandeling bestaande uit een combinatie van chemo en radiotherapie. Daarbij zijn hun kansen om nog te genezen 1 op 3. Voor 66 procent van de patiënten betekent het dus dat de ziekte niet meer geneest en dat ze uiteindelijk zullen overlijden.

Kans op genezing
In een grootschalige studie werd gekeken wat het effect was van een immuuntherapie waarbij patiënten tijdens 1 jaar elke 2 weken een infuus met durvalumab kregen. De immuuntherapie blijkt de kans op genezing te verhogen. Het is de eerste keer in 10 jaar dat dit type longkankerpatiënten vooruitzicht heeft op meer genezingskansen. Bovendien hadden de patiënten weinig last van ernstige bijwerkingen van de immuuntherapie.”

Niet-kleincellige longkanker is met 80 procent van de totale longkankers de vaakst voorkomende vorm van longkanker. Daarvan heeft gemiddeld 25 procent van de patiënten longkanker in een vroeg stadium, wat meestal aangepakt wordt met chirurgie. Bij 40 procent van de patiënten is de longkanker uitgezaaid: zij krijgen onder andere immuuntherapie om langer te kunnen leven, maar kunnen meestal niet meer genezen. Bij 35 procent van de patiënten is longkanker lokaal gevorderd maar niet uitgezaaid: voor hen is er nu meer hoop op genezing dankzij een immuuntherapie. In UZ Leuven gaat het om ongeveer 75 patiënten per jaar die baat zullen hebben bij de nieuwe behandeling met immuuntherapie.

Voor patiënten met uitgezaaide longkanker is immuuntherapie al enkele jaren de standaardbehandeling, die ook wordt terugbetaald door het Riziv. Onderzoekers van de PACIFIC-studie verwachten nu ook een snelle terugbetaling voor de groep met niet-uitgezaaide longkanker. De behandeling werd op 24 september definitief goedgekeurd door de European Medicines Authority (EMA). Durvalumab wordt momenteel ook gebruikt voor patiënten met blaaskanker.

Laatst bijgewerkt: oktober 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram