7 tips voor gezonde lucht in huis

dossier

Een goede luchtkwaliteit is zeer belangrijk voor ons welzijn en onze gezondheid. Ook aan de zuiverheid van de lucht binnenshuis moet voldoende aandacht worden besteed. Uit metingen is gebleken dat die er soms slechter aan toe is dan de buitenlucht. In het bijzonder in nieuwe woningen die luchtdicht gebouwd of verbouwd worden om energie te sparen en die onvoldoende geventileerd worden. 

Vervuilde binnenlucht geeft niet alleen een onfrisse geur in huis. Het kan ook de oorzaak zijn van schimmel of lichamelijke klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn, allergieën of irritaties aan neus, keel en ogen. En laat je vooral niet misleiden: ook bij een lekkere geur in huis kan de lucht verontreinigd zijn als er gebruik werd gemaakt van schoonmaakproducten of sprays. 

Gelukkig hebben we de kwaliteit van de lucht in onze woning voor een groot deel zelf in de hand. We kunnen heel wat doen om die clean en gezond te houden. Daarom: zeven tips voor gezonde lucht in je huis. 

Lees ook: Hoe herken je een allergie?

1. Zorg voor voldoende verluchting en ventilatie

f-123h-lucht-huis-vr-10-18.jpg

In een woning bevinden zich vuil en stof. Ook kaars- of haardrook die blijft rondhangen is een vervuilende factor, om nog maar niet te spreken van sigarettenrook. Daarnaast zweven er nog allerlei allergenen (pollen) en chemische stoffen in ons huis rond die tijdig moeten worden geëvacueerd. 

De meeste verwarmingssystemen en airco’s verwarmen of verkoelen de lucht die in een kamer aanwezig is en doen hem continu circuleren. Maar daarmee worden ook de vervuilende componenten die zich in die lucht bevinden telkens weer rondgestrooid. Voor bepaalde personen kan dat op zich al een belemmering zijn voor de ademhaling. Daarom is het belangrijk om zowel ’s zomers als ’s winters het huis voldoende te luchten door enkele ramen een uurtje open te zetten, zeker na een poetsbeurt. 

Maar dagelijks de kamers (zeker slaapkamers en badkamers) verluchten, is niet altijd voldoende voor een goede luchtkwaliteit. Vooral bij nieuwbouw en verbouwing moet er ook geventileerd worden. Omdat de isolatienormen daar zo streng zijn geworden, valt er geen enkel verluchtingskiertje of -spleetje meer te bespeuren. Een ventilatiesysteem moet er dan voor zorgen dat de woning met verse lucht wordt gespoeld: vervuilde binnenlucht en het aanwezige vocht gaan naar buiten terwijl er verse buitenlucht en zuurstof worden aangevoerd. 

Ook in de keuken bevindt er zich een belangrijk toestel dat de luchtkwaliteit aanzienlijk kan beïnvloeden, namelijk de dampkap. Tijdens het koken komt er heel wat fijnstof vrij en een krachtige afzuiging die daar meteen komaf mee maakt, is een goede investering. 

Lees ook: Zo maak je je slaapkamer allergie proof

2. Onderhoud je huis en je inboedel

Onze meubels en de meubelbekleding spelen eveneens een rol bij de kwaliteit van de lucht binnenskamers. Bedlinnen en badlinnen houden stof, vuil en huidschilfers vast, en zijn de geliefkoosde habitat van huisstofmijt. Daarom wordt er aangeraden om bedlinnen en badkamertapijten wekelijks te wassen. Tapijten en gordijn- of zetelbekleding in textiel trekken eveneens stof en allergenen aan. Regelmatig stofzuigen, uitschudden of wassen is dus de boodschap.Denk er bij de wekelijkse schoonmaak ook aan om vergeten hoekjes en kantjes regelmatig schoon te maken zodat er zich daar geen vuil, vet of voedselrestjes kunnen ophopen.

Een andere goede raad op dat vlak is om alle toestellen die je in huis hebt goed te onderhouden. Reinig regelmatig de filters van de dampkap en de badkamerventilatie. Laat je verwarmingsketel jaarlijks of tweejaarlijks nakijken door een vakman. 

Lees ook: Hoe weet je of je allergisch bent voor huisstofmijt?

3. Gebruik geen agressieve schoonmaakproducten

123-schoonmakprod-hyg-05-17.jpg
Heel wat schoonmaakproducten bevatten chemicaliën die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken, die een allergie kunnen triggeren of zelfs een astma-aanval kunnen uitlokken. Pas vooral op met sprays. Ze verdelen kleine druppels of partikels in de lucht die je inademt.
Er wordt aangeraden om dergelijke producten zo weinig mogelijk te gebruiken. De meeste zaken binnenshuis kan je schoonmaken met producten op basis van natuurlijke en ongevaarlijke bestanddelen zoals natriumbicarbonaat, citroen, zwarte zeep en azijn.

Lees ook: Ecologisch poetsen: deze natuurlijke schoonmaakproducten heb je sowieso in huis

4. Wees op je hoede voor vluchtige organische stoffen

Sommige luchtverfrissers en sprays, zelfs aërosols, bevatten vluchtige organische stoffen die heel wat hinder kunnen geven voor keel en neus en die een belangrijke bron zijn van luchtvervuiling. 
Die stoffen zijn ook aanwezig in verf, schoonmaakproducten en brandvertragers op textiel. Lijmcomponenten (o.a. aanwezig in verbouwingsmateriaal) zijn eveneens schadelijk voor de luchtkwaliteit.
Wil je een kamer in een nieuw kleurtje zetten? Kies dan voor een verf die weinig solventen bevat. Plannen om te verbouwen? Gebruik dan OSB-platen met zo weinig mogelijk formaldehyde (methanal).

Lees ook: Natuurlijke middeltjes voor een heerlijke geur in huis

5. Hou je badkamer en keuken droog en schimmelvrij

Schimmel en ook bacteriën houden van vocht en amuseren zich kostelijk in een ruimte waar veel waterdamp hangt zoals bijvoorbeeld de badkamer na een douchebeurt. 
Schimmel is niet alleen een bron van schimmelinfecties. De sporen die vrijkomen, kunnen ook allergische symptomen (hoesten en niezen) opwekken of andere ademhalingsproblemen veroorzaken. 
Geef de schimmel geen kans, hou je badkamer droog. Dat kan je doen door het badkamerraam wijd open te zetten of de ventilatie aan te schakelen (indien die niet automatisch aanslaat) na elke douchebeurt of bad. Hang de gebruikte handdoeken en washandjes telkens mooi open zodat ze snel kunnen drogen.  

Ook waterlekken los je best meteen of zo snel mogelijk op. Waterplasjes die ontstaan ten gevolge van een lekkend toilet, douche, lavabo, vaatwasser of koelkast kunnen eveneens schimmel veroorzaken.  

Lees ook: Is uw wasmachine een bron van schimmelziektes?

6. Was vers fruit en groente vlak voor gebruik

Groente en fruit beschimmelen na een tijdje, zeker als ze opeengestapeld liggen en niet koel bewaard worden. Was ze vlak voor je ze eet of verwerkt in een gerecht (niet vooraf) en check of ze geen schimmelvlekken vertonen.  

Etensrestjes trekken allerlei beestjes aan. Doe ze in afsluitbare plastic doosjes en zet ze in de koelkast. Moet je voedsel weggooien, gebruik dan een vuilnisbak die voorzien is van een afsluitbare klep.

Lees ook: Hoelang kan je etensresten bewaren?

7. Sommige huisdieren zijn dragers van virussen, bacteriën en parasieten

123m-dieren-hond-cat-15-5.jpg
Je allerschattigste viervoeter kan eveneens bacteriën en allergenen in huis brengen. Poes of hond hoort dus in geen geval thuis in de slaapkamer, laat staan in bed. Geef je huisdier regelmatig een badje en stofzuig de ruimtes waar het vertoeft. Ververs de eet- en drinkbak dagelijks en maak ze schoon met een warm sopje. 

Lees ook: Drinkbak van hond is kweekvijver voor bacteriën

Bronnen:
www.vlaanderen.be
http://www.bouw-energie.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram